ΦΑΡΜΑΚO

Ερώτηση Κέλλα, πότε θα καλυφθεί ασφαλιστικά το σημαντικό εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας Β

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσε ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα “Την ασφαλιστική κάλυψη του εμβολίου της Μηνιγγίτιδας Β”.

Ερώτηση Κέλλα, πότε θα καλυφθεί ασφαλιστικά το σημαντικό εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας Β

Την ερώτηση συνυπογράφουν, ο Γραμματέας της Κ.Ο, κ. Κώστας Τσιάρας, ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Βασίλης Οικονόμου, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Κώστας Σκρέκας και οι βουλευτές Μαγνησίας και Θεσπρωτίας, κ.κ.Χρήστος Μπουκώρος και Δημήτριος Γιόγακας, αντίστοιχα.

«Οι Έλληνες παιδίατροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη μηνιγγίτιδα Β, αν δεν υπάρξει προληπτικός εμβολιασμός κυρίως σε βρέφη και παιδιά, καθώς τα συμπτώματά της, είναι όμοια με αυτά της κοινής γρίπης. Το ποσοστό των εμβολιασμών δεν ξεπερνά το 30% και προφανώς σημαντικότερος παράγοντας γι’ αυτό, είναι η μη ασφαλιστική κάλυψη του εμβολίου από την πολιτεία. Το Υπουργείο Υγείας, οφείλει να αντιληφθεί εγκαίρως το πρόβλημα και να προχωρήσει άμεσα στην ασφαλιστική κάλυψη του συγκεκριμένου εμβολίου. Οι προειδοποιήσεις υπάρχουν, άρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες», ήταν οι δηλώσεις του Τομεάρχη Υγείας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά η ερώτηση του Λαρισαίου πολιτικού έχει ως εξής:

Η μηνιγγίτιδα Β αποτελεί μια νόσο υψίστης σημασίας για την Δημόσια Υγεία με πολύ σοβαρές συνέπειες. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου, βρίσκονται τα παιδιά και κυρίως τα βρέφη, αφού τα συμπτώματα είναι κοινά με αυτά της εποχιακής γρίπης. Από το 2012 και μετά, παρατηρείται αυξητική τάση των κρουσμάτων, με τους παιδιάτρους όλης της χώρας να συνιστούν τον προληπτικό εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων.

Τα στοιχεία που υπάρχουν για την πορεία των εμβολιασμών, είναι αποθαρρυντικά, καθώς 3 στους 10 γονείς, έχουν εμβολιάσει το παιδί τους, με τους παιδιάτρους να αναφέρουν πως σημαντικός παράγοντας για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, είναι η μη ασφαλιστική κάλυψη από την πολιτεία του εμβολίου της μηνιγγίτιδας Β.

Επειδή τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αυξητική τάση των κρουσμάτων,

Επειδή με την έλευση του φθινοπώρου θα παρουσιαστεί έξαρση ιώσεων,

Επειδή η χώρα μας φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί,

Επειδή ήδη αποφασίστηκε η διακοπή του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα σχολεία, για διάφορες μορφές ιώσεων, που μπορεί να μεγεθύνει το πρόβλημα,

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

Προτίθεστε να παρέχετε ασφαλιστική κάλυψη στο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

Διαβάστε ακόμη:

Ένα εμβόλιο που δεν αποζημιώνεται, δείχνει ανάγλυφα την επικίνδυνη ένδεια της πρόληψης στην Ελλάδα