ΦΑΡΜΑΚO

Πρεμιέρα για τα 5 πρώτα θεραπευτικά πρωτόκολλα

Πρεμιέρα για τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα στην συνταγογράφηση, καθώς πέντε από αυτά, θα ενσωματωθούν στην θετική λίστα που ανακοινώνει  το υπουργείο Υγείας και η οποία αναμένεται να λάβει άμεσα ΦΕΚ. Tα πρώτα πέντε Θεραπευτικά Πρωτόκολλα ισοδυναμούν στο 50% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.
Πρεμιέρα για τα 5 πρώτα θεραπευτικά πρωτόκολλα

Πρεμιέρα για τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα στην συνταγογράφηση, καθώς πέντε από αυτά,θα ενσωματωθούν στην θετική λίστα που πρόκειται να ανακοινώσει το υπουργείοΥγείας και η οποία αναμένεται να λάβει άμεσα ΦΕΚ.

Η Θετική Λίστα – με τηνοποία θα αποζημιώνονται από την Κοινωνική Ασφάλιση τα φάρμακα- περιλαμβάνει όλατα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά περίπου 12.000 τον αριθμό, καθώς καιτα καινούρια φάρμακα που έλαβαν τιμή με το τελευταίο δελτίο τιμών, δηλαδή 1600γενόσημα, off patentκαι ορισμένα καινοτόμα (λιγότερα από 100).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ταπρώτα πέντε Θεραπευτικά Πρωτόκολλα ισοδυναμούν στο 50% περίπου της μηνιαίας φαρμακευτικήςδαπάνης και αφορούν σε στατίνες και δραστικές ουσίες για τον σακχαρώδη διαβήτη.Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν Θεραπευτικά Πρωτόκολλα που θα αφορούν σερευματολογικά σκευάσματα και βιολογικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με την γενικήγραμματέα Δημόσιας Υγείας κυρία ΧριστίναΠαπανικολάου τα πρώτα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα θα αποτελέσουν και ένα σημαντικόcrash test για να δούμε τελικά πόση εξοικονόμησηθα έχουμε στο σύστημα αναφορικά με την φαρμακευτική δαπάνη. Διαρκής στόχος μας,συνεχίζει, είναι να αυξηθούν σταδιακά τα γενόσημα όπως προβλέπει και η μνημονιακήμας υποχρέωση στο 60% αλλά και να αυξηθεί ο όγκος τους. «Η Ελλάδα της ύφεσηςπρέπει να αξιοποιήσει το όπλο των γενοσήμων, το κάνουν ήδη οι περισσότερεςΕυρωπαικές χώρες με λιγότερα δημοσιονομικά προβλήματα από εμάς» υποστηρίζει.


Ταυτόχρονα, τονίζει η κυρίαΠαπανικολάου, η είσοδος των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων στο υγειονομικό μας σύστημα,θα αναδείξει την Ελλάδα σε μία χώρα σοβαρή και αξιόπιστη όπου το λεγόμενο evidence based medicine (τεκμηριωμένηπρακτική) , θα βρίσκει την πιο ουσιαστική και καίρια έκφρασή της.

Υποστηρίζοντας το μοντέλοτων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, η κυρία Παπανικολάου αναφέρει ακόμη, πως θα μας βοηθήσουνως υγειονομικό σύστημα να ισορροπήσουμε. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη σήμεραχρησιμοποιούνται βιολογικοί παράγοντες σε ποσοστό 20% ενώ στην χώρα μας, τοποσοστό ανέρχεται στο 50%. Αυτό δεν αποτελεί σωστή πρακτική, καταλήγει, καθώς οασθενής θα πρέπει σταδιακά να λαμβάνει ένα ακριβό ή καινοτόμο φάρμακο, αφούδηλαδή του έχουν χορηγηθεί σταδιακά άλλες θεραπείες και δεν έχουν αποδώσει.