ΦΑΡΜΑΚO

Η Roche Ελλάς χορηγός στο συνέδριο για την Θεραπεία και Καινοτομία

Έκκληση προς τις αρμόδιεςυγειονομικές Αρχές να διευκολύνουν την πρόσβαση των ασθενών στιςεξατομικευμένες θεραπείες, καθώς προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τους ασθενείςκαι προάγουν την ορθολογική χρήση των υγειονομικών πόρων, απηύθυνε ο ΔιευθύνωνΣύμβουλος της Roche Hellas, Δρ. Alexander Zehnder, μιλώντας στοΣυνέδριο «Εξατομικευμένη Θεραπεία και Καινοτομία»
Η Roche Ελλάς χορηγός στο συνέδριο για την Θεραπεία και Καινοτομία

Έκκληση προς τις αρμόδιεςυγειονομικές Αρχές να διευκολύνουν την πρόσβαση των ασθενών στιςεξατομικευμένες θεραπείες, καθώς προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τους ασθενείςκαι προάγουν την ορθολογική χρήση των υγειονομικών πόρων, απηύθυνε ο ΔιευθύνωνΣύμβουλος της Roche Hellas, Δρ. Alexander Zehnder, μιλώντας στοΣυνέδριο «Εξατομικευμένη Θεραπεία και Καινοτομία».

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Health Daily της Boussias Communications, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολήςτου Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας RocheHellas.

Σύμφωνα με τον Δρ. Zehnder, τα οφέλη της εξατομικευμένης θεραπείας είναι πολλαπλά. «Για τη Roche ‘εξατομικευμένηθεραπεία’ σημαίνει ’σωστή θεραπεία, για τον σωστό ασθενή, τη σωστή στιγμή’», ανέφερε,τονίζοντας ότι η προσέγγιση αυτή προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στους ασθενείς,όσο στους ιατρούς, τους ασφαλιστικούς φορείς και τα νοσοκομεία και τιςρυθμιστικές αρχές.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Zehnder,επειδή ακριβώς οι συγκεκριμένες θεραπείες είναι εξατομικευμένες, δηλαδήαναπτύσσονται βάσει συγκεκριμένων πληροφοριών που εμπεριέχονται στα γονίδια καιτους βιοδείκτες κάθε ασθενή, είναι αποτελεσματικότερες για τους συγκεκριμένουςασθενείς.

«Δύο άνθρωποι που πάσχουν από την ίδιαασθένεια και υποβάλλονται στην ίδια θεραπευτική αγωγή μπορεί να ανταποκρίνονταιμε διαφορετικό τρόπο. Ο ένας να ωφελείται σε μεγαλύτερο και ο άλλος σεμικρότερο βαθμό. Το κατά πόσον ορισμένες θεραπείες είναι αποτελεσματικέςεξαρτάται και από συγκεκριμένες γονιδιακές διαφοροποιήσεις των ασθενών», διευκρίνισε.

Ο Δρ. Zehnder αναφέρθηκε σε ένα ακόμηόφελος της εξατομικευμένης θεραπείας, που είναι η εξοικονόμησηπόρων. «Η ανάγκη για εξατομικευμένηθεραπεία είναι σήμερα πιο επιβεβλημένη από ποτέ, καθώς συμβάλει στην ορθότερη χρήσητων διαθέσιμων πόρων για την υγεία. Παράλληλα, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τηνΕλλάδα, καθώς θα της δοθεί η δυνατότητα να ηγηθεί των εξελίξεων αντί να τιςακολουθεί, αξιοποιώντας καινοτόμες πρωτοβουλίες για την υγεία – όπως η είναι ηηλεκτρονική συνταγογράφηση – , την αριστεία στην επιστήμη και τις συνεργασίεςδημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Στο συνέδριο μίλησε επίσης ο επικεφαλής του Τμήματος Βιοδεικτών τουΟμίλου Roche, Δρ. Thorsten Gutjahr. Όπως δήλωσε, «η εξατομικευμένη θεραπεία είναι σήμερα πραγματικότητα και παρέχει απτάοφέλη στους ασθενείς». Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ένας στους δύο πάσχοντεςαπό καρκίνο υποβάλλονται σε ειδικό διαγνωστικό τεστ πριν την έναρξη τηςθεραπείας.

«Για να προχωρήσει περισσότερο η Έρευνα και η Ανάπτυξη στηφαρμακοβιομηχανία, πρέπει να κατευθυνθούμε προς την ενισχυμένη προβλεψιμότηταμε τη χρήση βιοδεικτών. Είναι αυτοί που μας δίνουν πληροφορίες για τη λήψηθεραπευτικών αποφάσεων», επεσήμανε.

Ο Δρ. Gutjahr ανέφερε παραδείγματα εφαρμογών σε παθήσεις,στις οποίες η Roche κάνει την εξατομικευμένη θεραπεία, πράξη. Ορισμένες απ’ αυτές είναι τομελάνωμα, ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του μαστού, οκαρκίνος του στομάχου και το άσθμα. «Ηανάπτυξη συνοδών διαγνωστικών εξετάσεων είναι μία απαιτητική διαδικασία, ηοποία προϋποθέτει τη συνεργασία ερευνητικών ομάδων της φαρμακευτικής βιομηχανίαςκαι της βιομηχανίας των Διαγνωστικών. Η Roche βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση καθώς συγκεντρώνεικαι τους δύο αυτούς πολύ σημαντικούς πυλώνες κάτω από την ίδια στέγη», είπε ο κ. Gutjahr. Ως παράδειγμα ανέφερε τηνταυτόχρονη ανάπτυξη και κυκλοφορία μιας νέας αντικαρκινικής θεραπείας, του vemurafenib, και της συνοδού διαγνωστικήςεξέτασης cobas 4800 BRAF V600 Mutation Test για την αντιμετώπιση του μεταστατικού μελανώματος.