ΦΑΡΜΑΚO

Πρωτοποριακό εμβόλιο για το AIDS από τη Βραζιλία

Ελπίδες γεννά ένα νέο εμβόλιο που ανέπτυξαν ερευνητές από τοΠανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, το οποίο όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης απότον ιό HIV, αλλά φαίνεται να  καθυστερείκαι την εμφάνιση της νόσου στους φορείς.
Πρωτοποριακό εμβόλιο για το AIDS από τη Βραζιλία

Ελπίδες γεννά ένα νέο εμβόλιο που ανέπτυξαν ερευνητές από τοΠανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, το οποίο όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης απότον ιό HIV, αλλά φαίνεται να καθυστερείκαι την εμφάνιση της νόσου στους φορείς.

«Μείναμε έκπληκτοι από τα αποτελέσματα της έρευνάς μας»,είπε στην DW o Eντέθιο Κούνια Νέτο, υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος γιατο AIDS του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

Το εμβόλιο έχει, ήδη, δοκιμαστεί σε συνθήκες εργαστηρίου σεποντίκια και σε πιθήκους.

«Αρχικά θεωρήσαμε πως η θετική επίδραση του εμβολίου θα ήτανπιο εμφανής στα ποντίκια και όχι στους πιθήκους, αλλά τελικά επαληθεύθηκε τοαντίθετο», αναφέρει ο καθηγητής, εξηγώντας ότι οι ουσίες που έχουν θετικήεπίδραση στα πρωτεύοντα θηλαστικά, ενδέχεται να είναι εξίσου ωφέλιμες για τονάνθρωπο.

Η διαφορά του νέου εμβολίου από άλλα, είναι ότι δεναπευθύνεται σε άτομα που έχουν μολυνθεί ήδη από τον ιό HIV.

«Αν οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, μολυνθούν σε κάποιαμεταγενέστερη στιγμή της ζωής τους από τον HIV, τότε το εμβόλιο θα μπορεί ναμετριάσει τις επιπτώσεις της μόλυνσης και να εμποδίσει τη μεταφορά του ιού σεάλλους», αναφέρει ο καθηγητής Κούνια Νέτο. Στους φορείς, το ίδιο εμβόλιο θαμπορούσε να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου.

Μέσα στους επόμενους μήνες οι επιστήμονες του Σάο Πάολο,αντί της χρήσης του DNA του ιού στο εμβόλιο στους πιθήκους, αναμένεται ναεστιάσουν στα σωματίδια του ιού που είναι γνωστά ως φορείς του ιού.

Εάν και αυτή η φάση κριθεί επιτυχής, θα ξεκινήσουν οικλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, από τις οποίες θακριθεί και το μέλλον του.

Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη 30 εμβολίων κατά τουΗΙV ανά τον κόσμο.