ΦΑΡΜΑΚO

Οργή των εργαζομένων για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΟΦ

Κάθετα αντίθετοι στο ισχυρό ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΕΟΦ μέσω της εξωτερικής ανάθεσης σε ιδιώτες δραστηριοτήτων του Οργανισμού, είναι οι εργαζόμενοι του ΕΟΦ, θέτοντας το ζήτημα της ασφάλειας των φαρμάκων.

Οργή των εργαζομένων για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΟΦ

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη στο e-Health Forum για outsourcing δραστηριοτήτων του ΕΟΦ, προκάλεσαν την οργή των εργαζομένων, καθώς οι σχεδιασμοί για την ιδιωτικοποίηση του ΕΟΦ έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις που διατύπωσε ο ίδιος στη συνάντηση με τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους στις 10 Απριλίου και γενούν ερωτηματικά.

Οι εργαζόμενοι στη συνάντηση αυτή ανέδειξαν στον Υπουργό την κρισιμότητα της κατάστασης στον Οργανισμό, αποτέλεσμα της σοβαρής υποστελέχωσής του.

Ο Υπουργός σε εκείνη τη συνάντηση, έδειξε να αντιλαμβάνεται την άμεση ανάγκη για ενδυνάμωση του Οργανισμού με επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις. Βέβαια, ένα μήνα μετά αναθεωρεί τις δηλώσεις του προς τους εργαζόμενους.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΟΦ ο οποίος τα τρία τελευταία χρόνια έχει επανειλημμένα τονίσει το πρόβλημα της συνεχούς υποστελέχωσης, σημειώνει ότι «οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας αν και δήλωναν δημόσια ότι ο ΕΟΦ συνεχίζει μέχρι σήμερα να προασπίζει τη δημόσια υγεία, στηριζόμενος στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του εναπομείναντος προσωπικού που διαθέτει εξειδίκευση, εμπειρία και ευσυνειδησία, δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν την αποδυνάμωση του ΕΟΦ».

Αντίστοιχοι Οργανισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στελεχωμένοι με 500-750-300 (Δανία – Σουηδία – Ιρλανδία) άτομα προσωπικό.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, όπως και όλοι οι οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δημόσιο χαρακτήρα και λειτουργούν με αποκλειστικό σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας και το κοινωνικό συμφέρον. Έτσι μόνο ο ΕΟΦ μπορεί να εξασφαλίζει ότι τα φάρμακα που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι ασφαλή και αποτελεσματικά αλλά και να στηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και κατ' επέκταση την ελληνική οικονομία.

«Θα πρέπει, συνεχίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΟΦ, να διευκρινίσει ο Υπουργός γιατί αφού δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού, προτίθεται να παραχωρήσει δραστηριότητες του Οργανισμού σε ιδιώτες και με ποια κριτήρια.

Θα πρέπει να εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες πώς θα εξασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των φαρμάκων και των υπόλοιπων προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ όταν η αξιολόγηση και η αδειοδότησή τους θα γίνεται με εξωτερική ανάθεση σε ιδιώτες καθώς στην περίπτωση αυτή θα αποτελούν έρμαια των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων».

Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΦ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και καλούν τον Υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της σχετικής προκήρυξης που κατατίθεται αυτές τις ημέρες από τη Διοίκηση του ΕΟΦ στο Υπουργείο για την πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού μέσω διαδικασίας ΑΣΕΠ.

Διαβάστε επίσης

Παραδίδουν την υγεία μας στους Ισραηλινούς...

Ο Άδωνις «δίνει» σε ισραηλινό fund τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων;

Υπουργείο Ανάπτυξης... Ξένων Συμφερόντων;

Έκρηξη ΣΦΕΕ: το κράτος παρανομεί απέναντι στην φαρμακοβιομηχανία