ΦΑΡΜΑΚO

Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων με 700 νέα σκευάσματα & στο βάθος ανατιμολόγηση

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, μετά την ανάρτησή του (την Δευτέρα λίγο πριν τις 8 μ.μ.) στην ηλεκτρονική σελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων με 700 νέα σκευάσματα & στο βάθος ανατιμολόγηση

Μετά το πέρας των τριών ημερών της δημόσιας διαβούλευσης, το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων θα αποσταλεί στη διεύθυνση Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας για τις δικές της παρατηρήσεις και, στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με τις τυχόν ενστάσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για τις τιμές προϊόντων τους.

Η διαδικασία θα συνεχισθεί στον ΕΟΦ ο οποίος θα επισυνάψει τις δικές του παρατηρήσεις επί των τυχόν ενστάσεων των εταιρειών και, τέλος, το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων θα φθάσει προς τελική υπογραφή στα χέρια του υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σημειώνεται ότι το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων περιλαμβάνει περίπου 700 νέα φαρμακευτικά σκευάσματα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι γενόσημα.

Επίσης, η ανατιμολόγηση του Ιανουαρίου (να σημειωθεί ότι η ανατιμολόγηση πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο, Ιανουάριο και Ιούλιο) περιλαμβάνει μοναδικά σκευάσματα, τα οποία θα τιμολογηθούν σύμφωνα με τον μέσο όρο των τριών χωρών της ΕΕ, γενόσημα με μειωμένες τιμές κατά 2% και off patent που έχουν γενόσημο.

Από την παρούσα ανατιμολόγηση εξαιρούνται α) τα προϊόντα αίματος, β) τα εμβόλια, γ) τα προϊόντα του Αρνητικού Καταλόγου και δ) τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα.

Η ανατιμολόγηση, πραγματοποιείται σε συνέχεια της υπ.αριθμ.Γ.Π./οικ.61771/2014 (ΦΕΚ Β' 1907/15-7-2014) Υπουργικής Απόφασης όπως τροποποιήθηκε με την υπ' αριθμ. 65470/2014(ΦΕΚ Β' 2013/24-7-2014) Απόφαση και την Α3α/οικ. 112425/2014 (ΦΕΚ Β' 3677/31-12-2014) Απόφαση, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ για διαβούλευση, οι προτάσεις του Τμήματος Τιμολόγησης του ΕΟΦ για τις τιμές των υπό ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων.

Οι προτεινόμενες τιμές των προϊόντων διαμορφώθηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη:

α) συναλλαγματική ισοτιμία ημερομηνίας 04/12/2014 και δεδομένα τιμών στα κράτη – μέλη της ΕΕ,
β) πηγές συλλογής στοιχείων τη βάση δεδομένων EURIPID, και επίσημες ιστοσελίδες των κρατών –μελών και
γ) τα φύλλα έρευνας των Κατόχων Αδείας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) που υποβλήθηκαν στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΕΟΦ.

Πατήστε εδώ για να δείτε όλο το δελτίο τιμών