ΦΑΡΜΑΚO

14 εμβόλια που σώζουν χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι πριν από μερικές δεκαετίες οι άνθρωποι δεν ζούσαν όσα χρόνια υπολογίζεται πως θα ζήσουμε εμείς.

14 εμβόλια που σώζουν χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο

Το μέσο προσδόκιμο ζωής περί τα 1900 ήταν τα 48 έτη περίπου, ενώ σήμερα ξεπερνά τα 70. Σε ορισμένες χώρες μάλιστα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, φτάνει σχεδόν τα 80 έτη.

Πέρα από τις βελτιωμένες συνθήκες υγιεινής, τις εξελίξεις στο χώρο της Ιατρικής και τα αντιβιοτικά, καθοριστική και αδιαμφισβήτητη ήταν η συμβολή των εμβολίων ώστε να επιτευχθεί η θετική αυτή εξέλιξη.

Πριν παρασκευαστούν τα παρακάτω 14 εμβόλια, χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο έχαναν τη ζωή τους, αρκετοί σε πολύ μικρή ηλικία, από ασθένειες που σήμερα έχουν εξαλειφθεί από προσώπου γης ή προλαμβάνονται με το ανεπαίσθητο τσίμπημα μιας βελόνας.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Στο γράφημα που ακολουθεί, παρουσιάζονται στοιχεία που αφορούν στις ΗΠΑ. Αριστερά, αναφέρεται ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων σε ετήσια βάση κατά την προ εμβολίων εποχή, ενώ δεξιά ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκαν από τότε που καθιερώθηκε η ανοσοποίηση για τη συγκεκριμένη νόσο. Στην κεντρική στήλη, αναφέρεται το ποσοστό μείωσης των κρουσμάτων μεταξύ των δύο χρονικών περιόδων.

the vaccine effect 51251e5ad7e61 w540

Οι ασθένειες που αναφέρονται στο παραπάνω γράφημα είναι οι εξής:

1. Διφθερίτιδα

2. Πνευμονία που οφείλεται στον Αιμόφιλο ινφλουέντσας

3. Ηπατίτιδα Α

4. Ηπατίτιδα Β

5. Ιλαρά

6. Παρωτίτιδα

7. Κοκκύτης

8. Πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις

9. Πολιομυελίτιδα

10. Ερυθρά

11. Συγγενής ερυθρά

12. Ευλογιά

13. Τέτανος

14. Ανεμοβλογιά

Πατήστε επίσης εδώ για να δείτε ποιες αποτρέψιμες επιδημίες ξέσπασαν ανά τον κόσμο από το 2008. Οι επιδημίες αυτές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί χάρη στα εμβόλια. Ενδεικτικά, το 2010 καταγράφηκε στην Ελλάδα επιδημία ιλαράς, με αποτέλεσμα να νοσήσουν συνολικά 126 άνθρωποι.

Διαβάστε επίσης:

«Εγωιστές» όσοι αρνούνται να κάνουν εμβόλια
New Yorker: Το σκίτσο-γροθιά στο αντιεμβολιαστικό κίνημα