ΦΑΡΜΑΚO

Συνάντηση Καρόνε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ σήμερα & 4 σημαντικές προτάσεις Μπερσίμη

Με τον επικεφαλής των Θεσμών στον τομέα του φαρμάκου Τζουζέπε Καρόνε, θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, μία συνάντηση μάλιστα την οποία ζήτησε ο ίδιος ο κ. Καρόνε.

Συνάντηση Καρόνε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ σήμερα & 4 σημαντικές προτάσεις Μπερσίμη

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη πλέον στο κλείσιμο της Αξιολόγησης με κάθε τρόπο. Ήδη από το πρώτο υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας μετά τον Ανασχηματισμό, ο Πρωθυπουργός, ζήτησε από τους υπουργούς του, να κλείσει η Αξιολόγηση έως τις 5 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα η κυβέρνηση, ετοιμάζεται να δώσει στους εκπροσώπους των Θεσμών, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την υλοποίηση μέτρων που ήδη έχουν δρομολογηθεί και διασφαλίζουν την τήρηση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της χώρας και ταυτόχρονα την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού.

Ο τομέας του φαρμάκου έχει δώσει είναι γεγονός ό,τι είχε να δώσει, και ο αγώνας τώρα αφορά στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, με τις οποίες θα μπορέσει μεταξύ άλλων, να ανακουφισθεί η φαρμακοβιομηχανία όπως η μείωση από το 2017 του clawback κατά 30%. Η πρόταση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ μία πολυσέλιδη πρόταση 67 περίπου σελίδων που αφορά στον εξορθολογισμό της δαπάνης, έχει γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και από τους Θεσμούς.

Το onMed είχε γράψει και στις 26 Οκτωβρίου ότι οι Θεσμοί και ειδικότερα ο κ. Καρόνε έχει αντιμετωπίσει με ενδιαφέρον την πρόταση του Σωτήρη Μπερσίμη.

Μάλιστα στην περασμένη συνάντηση με τους θεσμούς, ο κ. Καρόνε άκουσε με προσοχή την προσπάθεια για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και την διαδικασία για τον νέο τρόπο εκκαθάρισης.

Για τα παραπάνω θέματα θα μιλήσει και σήμερα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ αλλά και για την προσπάθεια του Οργανισμού και γενικότερα του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τέσσερις προτάσεις επίσης οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αφορούν στην πρόταση Μπερσίμη είναι:

- Κανόνες της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης που ενσωματώνονται στην ΗΔΙΚΑ
- Εξίσωση για το νέο rebate, εδώ πρόκειται για ενοποίηση όλων των rebate, σε ένα δικαιότερο σύστημα εκπτώσεων.
- Δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων Ηλεκτρονικό Σύστημα για την διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης ανά κατηγορία φαρμάκων.
- Κλειστοί προϋπολογισμοί ανά κατηγορία φαρμάκων και ανά Περιφέρεια.

Διαβάστε ακόμη:

Αγώνας δρόμου να ελαφρυνθεί ουσιαστικά το clawback & να μην μειωθεί περαιτέρω η δαπάνη