ΦΑΡΜΑΚO

Ελλείψεις φαρμάκων: Έρχονται ποινές από τον ΕΟΦ για φαρμακαποθήκες, εταιρείες & φαρμακεία

Tην προειδοποίηση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πως ο ΕΟΦ μπορεί πλέον να ελέγχει τις ποσότητες που εισάγονται αλλά και διατίθενται στην ελληνική αγορά, διατύπωσε η πρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Αικατερίνη Αντωνίου στην διάρκεια της σημερινής (Παρασκευή) σύσκεψης για τις ελλείψεις φαρμάκων που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του ΠΦΣ.

Ελλείψεις φαρμάκων: Έρχονται ποινές από τον ΕΟΦ για φαρμακαποθήκες, εταιρείες & φαρμακεία

Στην συνάντηση μετείχαν επίσης εκ μέρους του ΕΟΦ οι αντιπρόεδροι κυρία Δέσποινα Μακριδάκη και ο κ. Ηλίας Γιαννόγλου, από τον ΠΦΣ ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Λουράντος και οι αντιπρόεδροι κ.κ. Απόστολος Βαλτάς και Ανδρέας Σοφιανόπουλος και εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών και εταιρειών.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΟΦ, ο Οργανισμός έχει στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται πως υπάρχουν φαρμακαποθήκες που αποκλειστικά και μόνο εξάγουν φάρμακα χωρίς άλλη οικονομική δραστηριότητα στο εσωτερικό.

Η πρόεδρος του ΕΟΦ προειδοποίησε κυρίως τις φαρμακαποθήκες αλλά και τις εταιρείες ακόμη και φαρμακεία που μπορεί να εμπλέκονται στις παράλληλες εξαγωγές, πως πολύ σύντομα θα γνωστοποιηθούν ονόματα και θα επιβληθούν ποινές.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο ΕΟΦ θα πραγματοποιήσει ανάλογες συναντήσεις και με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των παράλληλων εξαγωγών (νόμιμων και παράνομων) με στόχο τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Να σημειώσουμε, ότι πριν μερικές ημέρες και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, είχε αναφερθεί στο μείζον αυτό ζήτημα, τονίζοντας, ότι παραμένει άλυτο το πρόβλημα των ελλείψεων των φαρμάκων και κυρίως των παιδικών εμβολίων.

Η κατάσταση μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες λόγω των ελλείψεων παιδικών εμβολίων, όπως για παράδειγμα για τηνηπατίτιδα Β σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων, είχε τονίσει.

Η ίδια τραγική κατάσταση υπάρχει και για άλλα φάρμακα όπως για παράδειγμα για το Akineton, το οποίο αφορά νευροψυχιατρικές παθήσεις και θεωρείται αναντικατάστατο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν φαρμακευτικοί κύκλοι, ενώ οι ανάγκες σε πανελλαδικό επίπεδο είναι 36.000 κομμάτια, δεν εισάγονται ακόμη και με την συνδρομή του ΙΦΕΤ παραπάνω από 3.000 κομμάτια.

Διαβάστε ακόμη:

«Καμπανάκι» ΠΦΣ για ελλείψεις εμβολίων

Μήνυση από τους φαρμακοποιούς Λέσβου κατά πολυεθνικής, για ελλείψεις εμβολίων & φαρμάκων