ΦΑΡΜΑΚO

Ξανθός για Novartis: Να θωρακιστούν τα νέα φάρμακα & να δημοσιευθούν οι συναλλαγές

Στην ανάγκη να δημιουργηθούν «θεσμικές δικλείδες ασφαλείας» στο σύστημα υγείας, και να θωρακιστούν οι διαδικασίες αδειοδότησης-τιμολόγησης-αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, ώστε να μην υπάρξουν ξανά ιστορίες όπως αυτή που βιώνουμε με την φαρμακευτική Novartis, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας από το Παρίσι, σε Φόρουμ του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία.

Ξανθός για Novartis: Να θωρακιστούν τα νέα φάρμακα & να δημοσιευθούν οι συναλλαγές

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Ξανθός, «Η πρόσφατη δημοσιότητα του “σκανδάλου Novartis” μας υποχρεώνει να δημιουργήσουμε «θεσμικές δικλείδες ασφαλείας», να «θωρακίσουμε» τις διαδικασίες αδειοδότησης-τιμολόγησης-αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, να δώσουμε έμφαση στην ορθολογική χρήση τους, να εξασφαλίσουμε τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων όλων των εμπλεκομένων φορέων και να υλοποιήσουμε το μέτρο της δημοσιοποίησης των οικονομικών συναλλαγών των φαρμακευτικών εταιρειών με επιστημονικές εταιρείες και γιατρούς».

Eν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα αλλά και το θέμα των ελέγχων (οικονομικών και φορολογικών) της Novartis, τους οποίους διέταξε ο Οικονομικός Εισαγγελέας.