ΦΑΡΜΑΚO

Εγκρίθηκαν 8 νέα φάρμακα στην Ευρώπη, ανάμεσά τους ένα για τη γρίπη

Θετική γνωμοδότηση έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Εγκρίθηκαν 8 νέα φάρμακα στην Ευρώπη, ανάμεσά τους ένα για τη γρίπη

Συγκεκριμένα, η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα άναψε «πράσινο φως» για την κυκλοφορία 8 νέων σκευασμάτων.

Η έγκριση περιλαμβάνει ένα νέο αντιικό φάρμακο, το οποίο σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση θα κυκλοφορεί υπό προϋποθέσεις και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Θα μπορεί να χορηγείται σε παιδιά και ενήλικες με γρίπη που συνοδεύεται από επιπλοκές και κρίνεαι απειλητική για τη ζωή, αφόσον οι ήδη διαθέσιμες θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές ή δεν είναι κατάλληλες για τον ασθενή.

Εγκρίθηκαν και δύο ορφανά φάρμακα, που χορηγούνται για την αντιμετώπιση σπάνιων παθήσεων. Το ένα είναι φάρμακο κατά της φαινυλκετονουρίας - μιας σπάνιας κληρονομικής μεταβολικής νόσου - και προορίζεται για χορήγηση σε ασθενείς ηλικίας 16 ετών και άνω.

Το δεύτερο είναι ένα φάρμακο για το σύνδρομο χυλομικροναιμίας, μια σπάνια γενετική ασθένεια που σχετίζεται με τον μεταβολισμό του λίπους. Είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίνεται για τη συγκεκριμένη νόσο.

Επιπλέον εγκρίθηκαν νέες θεραπείες για τον προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα με αναπλαστικό λέμφωμα, τον καρκίνο του μαστού μεταστατικό και πρωτοπαθή, καθώς και τον καρκίνο των ωοθηκών.

Βάσει της συγκεκριμένης γνωμοδότησης αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη ένα συμπλήρωμα ινσουλίνης για
ορισμένους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, ένα νέο φάρμακο για την ψωρίαση και ένα αντίδοτο για αναστροφή της δράση κάποιων αντιπηκτικών φαρμάκων.