ΦΑΡΜΑΚO

Φάρμακα για στυτική δυσλειτουργία: Κίνδυνος πρόωρου θανάτου αν τα συνδυάσετε με αυτό

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια κοινή πάθηση σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες που δυσκολεύει την επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης.

Φάρμακα για στυτική δυσλειτουργία: Κίνδυνος πρόωρου θανάτου αν τα συνδυάσετε με αυτό
Bigstock

Μπορεί να εμφανιστεί λόγω πολλών αιτιών, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η χρήση ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ο αλκοολισμός και η χρήση καπνού.

Νέα έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που λαμβάνουν αναστολείς φωσφοδιεστεράσης-5 (PDE5i) –ένα κοινό φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία– διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου όταν το χρησιμοποιούν μαζί με νιτρικά, ένα φάρμακο για τον πόνο στο στήθος.

Αν και το PDE5i και τα νιτρικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί καθώς προκαλούν πτώση της αρτηριακής πίεσης, ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν συνταγογράφηση και για τα δύο αυξάνεται. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές μελέτες, που να βασίζονται σε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο και να έχουν εξετάσει τις συνέπειες αυτής της συνδυασμένης χρήσης.

"Οι γιατροί βλέπουν μια αύξηση στα αιτήματα για φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία από άνδρες με καρδιαγγειακές παθήσεις. Αν και υπάρχει θετική συσχέτιση της φαρμακευτικής αγωγής για στυτική δυσλειτουργία σε άνδρες με καρδιαγγειακή νόσο, οι ασθενείς που λαμβάνουν νιτρικά μπορεί να εμφανίσουν αυξημένο κίνδυνο αρνητικών αποτελεσμάτων για την υγεία τους", είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Daniel Peter Andersson, από το Karolinska Institutet στη Στοκχόλμη.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American College of Cardiology.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 61.487 άνδρες που είχαν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (αγγειοπλαστική για διάνοιξη φραγμένων αιμοφόρων αγγείων) και έλαβαν δύο συνταγές νιτρικών αλάτων μέσα σε 6 μήνες. Η ομάδα παρακολούθησε επίσης εκείνους τους ασθενείς που είχαν τουλάχιστον δύο συμπληρωμένες συνταγές οποιωνδήποτε φαρμάκων PDE5i.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, 55.777 άνδρες έλαβαν θεραπεία με νιτρικά άλατα και 5.710 έλαβαν θεραπεία τόσο με νιτρικά όσο και με PDE5i. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ομάδα που χρησιμοποίησε και τα δύο φάρμακα ήταν νεότερη σε ηλικία (61,2 ετών) σε σύγκριση με τους χρήστες μόνο νιτρικών (70,3 ετών).

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η συνδυασμένη χρήση της θεραπείας PDE5i με νιτρικά άλατα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για όλα τα αποτελέσματα υγείας σε σύγκριση με εκείνα που λαμβάνουν μόνο νιτρικά. Σε όσους έλαβαν PDE5i και νιτρικά, κάποια συμβάντα εμφανίστηκαν 28 ημέρες μετά τη χορήγηση του PDE5is, με χαμηλότερα ποσοστά επίπτωσης από ό,τι σε άτομα που έλαβαν νιτρικά, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει χαμηλός άμεσος κίνδυνος για ένα συμβάν.

"Στόχος μας είναι να υπογραμμίσουμε την ανάγκη για προσεκτική εξέταση πριν από τη συνταγογράφηση φαρμάκου PDE5i σε άνδρες που λαμβάνουν θεραπεία με νιτρικά. Επιπλέον, δικαιολογεί τις προσπάθειές μας για συνεχή έρευνα σχετικά με τις διφορούμενες επιδράσεις των φαρμάκων στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες με καρδιαγγειακή νόσο", είπε ο δρ. Andersson.

Περιορισμοί της έρευνας

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν εάν οι ασθενείς συμμορφώνονταν με τα φάρμακα που τους είχαν συνταγογραφηθεί. Η μελέτη επίσης δεν εξέτασε την αιτιότητα του θανάτου.

Οι συμμετέχοντες ήταν άτομα υψηλού κινδύνου που είχαν ήδη έμφραγμα ή επαναγγείωση για τη βελτίωση της ροής του αίματος στην καρδιά. Τους χορηγήθηκαν νιτρικά φάρμακα τουλάχιστον δύο φορές και παρά τις συνιστώμενες οδηγίες, τους συνταγογραφήθηκαν επίσης φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία (PDE5i) τουλάχιστον δύο φορές. Επομένως, τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό.

Οι δρ. Glenn N. Levine από το Baylor College of Medicine και δρ. Michael E. DeBakey από το VA Medical Center στο Χιούστον, σχολίασαν ότι τα PDE5i είναι αρκετά ασφαλή σε ασθενείς με ισχαιμική καρδιακή νόσο και ήπια στηθάγχη με λογική ικανότητα άσκησης, εφόσον δεν υπόκεινται σε χρόνια θεραπεία με νιτρικά άλατα. Η ταυτόχρονη χρήση αντενδείκνυται σε όσους υποβάλλονται σε χρόνια θεραπεία με νιτρικά.

“Η στυτική δυσλειτουργία και η στεφανιαία νόσος είναι δυστυχώς πολύ συχνό ζευγάρι παθήσεων. Αλλά, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες σχέσεις, λαμβάνοντας τις κατάλληλες προφυλάξεις και φροντίδα, μπορούν να συνυπάρξουν μαζί για πολλά χρόνια, ίσως και για μια ζωή”, είπε ο δρ. Levine.

Πηγές: acc.org, medicaldaily.com