ΦΑΡΜΑΚO

Αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη: Πιθανές επιπτώσεις στο βρέφος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η λήψη αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη: Πιθανές επιπτώσεις στο βρέφος
Bigstock

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρήση αντικαταθλιπτικών, ιδιαίτερα φλουοξετίνης, θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου του βρέφους, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο διαταραχών ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή τους.

Η φλουοξετίνη (δραστική ουσία σε πολύ γνωστά φάρμακα) είναι ένα αντικαταθλιπτικό που συνταγογραφείται για διάφορες καταστάσεις, όπως:

Το φάρμακο δρα ενισχύοντας τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ενός φυσικού σταθεροποιητή της διάθεσης του οποίου η ανεπάρκεια συνδέεται με διαταραχές ψυχικής υγείας.

Ερευνητές από το University of Colorado Anschutz Medical Campus αξιολόγησαν τον αντίκτυπο της χρήσης φλουοξετίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στον αναπτυσσόμενο προμετωπιαίο φλοιό, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις γνωστικές λειτουργίες καθώς και τον έλεγχο του στρες, των σκέψεων, των ενεργειών και των συναισθημάτων.

“Αν και είναι γνωστό ότι η σεροτονίνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, οι μηχανισμοί που ευθύνονται γι' αυτήν την επιρροή, ειδικά στον προμετωπιαίο φλοιό, δεν είναι ξεκάθαροι. Γι' αυτό επικεντρώσαμε την μελέτη μας στην εύρεση της απάντησης από αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Won Chan Oh.

Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές διερεύνησαν το πώς η ανεπάρκεια ή το πλεόνασμα σεροτονίνης επηρέασε την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε ποντίκια. Στη συνέχεια παρατήρησαν ότι η συμμετοχή της σεροτονίνης εκτείνεται πέρα από τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου: επηρεάζει σαφώς τη δυναμική των μεμονωμένων συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ικανότητας του εγκεφάλου να μαθαίνει και να προσαρμόζεται.

Οι ερευνητές όχι μόνο σημείωσαν την ικανότητα του φαρμάκου να διαπερνά το φράγμα του πλακούντα, αλλά διαπίστωσαν επίσης ότι θα μπορούσε να εισέλθει στο μητρικό γάλα.

"Η έρευνά μας αποκαλύπτει τις συγκεκριμένες διαδικασίες σε συναπτικό επίπεδο (σ.σ. στις συνάψεις του εγκεφάλου) που εξηγούν το πώς η σεροτονίνη συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτής της σημαντικής περιοχής του εγκεφάλου κατά την πρώιμη έκθεση στη φλουοξετίνη. Είμαστε οι πρώτοι που παρέχουμε πειραματικές αποδείξεις για την άμεση επίδραση της σεροτονίνης στον αναπτυσσόμενο προμετωπιαίο φλοιό όταν η φλουοξετίνη χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή αυτή η ουσία όχι μόνο διαπερνά τον πλακούντα αλλά περνάει και στο μητρικό γάλα”, πρόσθεσε ο Won Chan Oh.

Ωστόσο, συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να μην διακόπτουν ή να αλλάζουν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακά τους εάν πρώτα δεν συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

"Όταν οι γυναίκες ανακαλύπτουν ότι είναι έγκυες, σκέφτονται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο παίρνουν τα φάρμακά τους ή να τα διακόψουν τελείως. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στον τρόπο λήψης των φαρμάκων σας. Εκείνος θα σταθμίσει και θα σας πει τα οφέλη της θεραπείας της πάθησής σας και τους κινδύνους της διακοπής της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν υποτροπή εάν σταματήσουν αυτό το φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης", αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό φυλάδιο για τη φλουοξετίνη.

Πηγή: medicaldaily.com