ΥΓΕΙΑ

Επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη μετά από μεταμόσχευση κρυοσυντηρημένου ωοθηκικού ιστού

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ) αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στον τομέα της αναπαραγωγικής υγείας στη χώρα μας και εκπροσωπώντας επιστήμονες που ασχολούνται με θέματα αναπαραγωγής, διοργανώνει το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναπαραγωγικής Ιατρικής με θέμα «Καινοτόμες Προσεγγίσεις» στο Crowne Plaza Hotel στην Αθήνα 8–10 Μαρτίου 2024.

Επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη μετά από μεταμόσχευση κρυοσυντηρημένου ωοθηκικού ιστού
Bigstock

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, θα παρουσιάσει ένα μοναδικό περιστατικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Πρόκειται για μία γυναίκα η οποία πριν από 16 χρόνια διαγνώστηκε με αιματολογικό καρκίνο, λέμφωμα Hodgkins, για το οποίο υπεβλήθη σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Το 2013 επανεμφάνισε το συγκεκριμένο αιματολογικό καρκίνο, μόνο που αυτή τη φορά, πριν προβεί σε θεραπευτικά πρωτόκολλα χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας για την καταπολέμηση του καρκίνου, προέβη σε κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού προκειμένου να προασπίσει και να διατηρήσει τη γονιμότητά της.

Το 2021 και μετά την αποθεραπεία της επέστρεψε για τη μεταμόσχευση του κρυοσυντηρημένου φλοιού των ωοθηκών της, στις μη λειτουργικές πλέον ωοθήκες της, ώστε να επαναφέρει τη γονιμότητά της. Η γυναίκα, μετά από 1,5 χρόνο επαναλειτουργίας των ωοθηκών της και έχοντας συλλέξει ωάρια, προχώρησε στη γονιμοποίησή τους με το σπέρμα του συζύγου της και έγινε εμβρυομεταφορά δυο 2 εμβρύων στο στάδιο των βλαστοκύστεων, στις 5 Οκτωβρίου του 2023. Σήμερα, διανύει την 24η εβδομάδα της κύησης.

Το κορυφαίο ιατρικό γεγονός, ως προς το χειρουργικό μέρος, έλαβε χώρα στην Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ από εξειδικευμένους γιατρούς και βιολόγους της κλινικής, μαζί με την τιμητική και ουσιαστική παρουσία ομάδας εξειδικευμένων ιατρών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νορβηγίας (Oslo University Hospital), με επικεφαλής τον Καθηγητή και Διευθυντή του Τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής Peter Zoltan Fedorcsak και την Ελληνίδα Κλινική Εμβρυολόγο, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Μαρία Μπίμπα.

Μια ακόμη πρωτοπορία της σπουδαίας αυτής προσπάθειας ήταν ότι μεταδόθηκε τότε σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση από την αίθουσα του χειρουργείου της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ σε 13 δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να παρακολουθήσουν και άλλοι Έλληνες γιατροί τη διαδικασία.

Η περίπτωση αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, επιστημονικής αναζήτησης και σχολιασμού στο επερχόμενο Συνέδριο, καθώς εκεί θα συζητηθούν οι τεχνικές πτυχές και τα κλινικά πρωτόκολλα αυτού του επιστημονικού εγχειρήματος.

Ταυτόχρονα, ευελπιστούμε η ψυχική δύναμη της γυναίκας αυτής να λειτουργήσει ως φάρος αισιοδοξίας για όλους και να αξιοποιήσουν και άλλες γυναίκες τη δύναμη της ελπίδας που αντιπροσωπεύει η ίδια, μαζί με μια νέα ζωή.

Η σχετική συνέντευξη Τύπου θα γίνει την Τρίτη, 5 Μαρτίου, στις 12:00, στο συνεδριακό κέντρο της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, στο πλαίσιο του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αναπαραγωγικής Ιατρικής (Crowne Plaza Hotel, Αθήνα, 8 – 10 Μαρτίου).

Στην συνέντευξη Τύπου θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, κ. Μιχαήλ Κουτσιλιέρης, ο Πρόεδρος της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής κ. Κωνσταντίνος Πάντος, ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Oslo University Hospital Professor Peter Zoltan Fedorcsak και η 39χρονη γυναίκα.

1709283335319-207997675-eeaicongress2024_slider-(1).jpg