ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όσοι πίνουν καφέ κινδυνεύουν λιγότερο από διαβήτη

Η κατανάλωση καφέ με μέτρο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτητύπου 2, σύμφωνα με νέες επιστημονικές μελέτες, που επικαλείται το ΙνστιτούτοΕπιστημονικής Πληροφόρησης για τον Καφέ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διαβήτη.

Όσοι πίνουν καφέ κινδυνεύουν λιγότερο από διαβήτη

Η κατανάλωση καφέ με μέτρο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτητύπου 2, σύμφωνα με νέες επιστημονικές μελέτες, που επικαλείται το ΙνστιτούτοΕπιστημονικής Πληροφόρησης για τον Καφέ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διαβήτη.

Συγκεκριμένα, από πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία,προκύπτει ότι όσοι πίνουν τρεις έως τέσσερις καφέδες τη μέρα, έχουν περίπου 25%μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με όσους δεν πίνουνκαθόλου καφέ ή πίνουν λιγότερους από δύο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε επιπλέον φλιτζάνικαφέ φαίνεται να μειώνει κατά 7% έως 8% τον κίνδυνο για διαβήτη, ενώ ακόμη καιο ντεκαφεϊνέ φαίνεται να δρα προστατευτικά.

Οι έρευνες ακόμα δείχνουν ότι ο καφές φίλτρου πλεονεκτείόσον αφορά στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη, ενώ η προστασία φαίνεται ναείναι μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει δύο θεωρίες σχετικά με τηναιτία που ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη.

Η πρώτη υποστηρίζει ότι η καφεΐνη ενεργοποιεί τονμεταβολισμό, αυξάνοντας έτσι την ενεργειακή κατανάλωση του οργανισμού, ενώ ηδεύτερη ότι τα συστατικά του καφέ παίζουν ρόλο - κλειδί στην καλή ισορροπία τηςγλυκόζης στο σώμα.

Επίσης, μία εναλλακτική θεωρία υποστηρίζει ότι ο καφέςβελτιώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, μέσω διαφόρωνβιολογικών μηχανισμών.

Μία πρόσφατη ιταλική μελέτη, τέλος, καταδεικνύει ότι τρία ήκαι περισσότερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως, μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν έωςκαι 12% τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, σε σχέση με ένα ή κανένα φλιτζάνικαφέ.