ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο HIV επέστρεψε ξανά στους δύο άνδρες που θεωρείτο ότι είχαν "θεραπευτεί"

Δύο άνδρες που θεωρείτο ότι είχαν «θεραπευτεί» από τον ιό HIV εμφάνισανξανά ίχνη του στο αίμα τους.
Ο HIV επέστρεψε ξανά στους δύο άνδρες που θεωρείτο ότι είχαν "θεραπευτεί"

Δύο άνδρες που θεωρείτο ότι είχαν «θεραπευτεί» από τον ιό HIV εμφάνισανξανά ίχνη του στο αίμα τους.

Ο δρ Τίμοθι Χένριτς, αναπληρωτής καθηγητής με ειδίκευση τις μολυσματικέςασθένειες, στο νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη, ανακοίνωσε τηνεπανεμφάνιση του ιού στους δύο αυτούς άνδρες, σε ένα διεθνές συνέδριο για το AIDS πουπραγματοποιήθηκε στη Φλόριντα.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά αυτό αποτελείένδειξη ότι ο ιός μπορεί να βρει καταφύγιο σε σημεία του σώματος που είναιδύσκολο να εντοπιστεί.

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε βαθύτερα ή σε άλλουςιστούς όπως το ήπαρ, το έντερο και ο εγκέφαλος», τόνισε ο Χένριτς. «Όλα αυτάείναι πιθανά καταφύγια του ιού, ωστόσο είναι δύσκολο να ληφθεί δείγμα ιστού απότα συγκεκριμένα όργανα», εξήγησε.

Η είδηση των δύο ανδρών που θεωρείτο ότι είχαν θεραπευτεί,είχε κάνει το γύρο του κόσμου, τον Ιούλιο, όταν ο Χένριτς είχε ανακοινώσει ότιδεν εμφάνιζαν πλέον ανιχνεύσιμα ίχνη του HIV στο σώμα τους.

Οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση βλαστικώνκυττάρων, αφού είχε διαγνωστεί ότι έπασχαν από λέμφωμα Hodgkin, ένα τύπο καρκίνου του αίματος,με τους γιατρούς να πιστεύουν ότι με τη μεταμόσχευση θα απομάκρυναν και τον ιό.

Μάλιστα, οι δύο άνδρες είχαν σταματήσει να λαμβάνουναντιρετροϊκά φάρμακα για 15 και 7 εβδομάδες, μετά την επέμβαση.

Ο δεύτερος ασθενής αποφάσισε να απέχει ολοκληρωτικά από τηθεραπεία, ωστόσο οκτώ μήνες αργότερα οι γιατροί εντόπισαν ξανά ίχνη του ιού, μεαποτέλεσμα να αρχίσει να λαμβάνει ξανά αντιρετροϊκά φάρμακα.

Όπως υποστήριξε ο Χένριτς, παρά την αποτυχία εξουδετέρωσηςτου HIV στους δύο ασθενείς, οι ερευνητές έμαθαν πάρα πολλά που θα τουςβοηθήσουν να αναπτύξουν νέες αποτελεσματικές θεραπείες στο μέλλον.