ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ίχνη ραδιενεργού Καισίου στη Θεσσαλονίκη από τα τζάκια

Ίχνη ραδιενεργού Καισίου ανιχνεύτηκαν στηνατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, λόγω της καύσης ξύλων στα τζάκια και τις ξυλόσομπες.
Ίχνη ραδιενεργού Καισίου στη Θεσσαλονίκη από τα τζάκια

Ίχνη ραδιενεργού Καισίου ανιχνεύτηκαν στηνατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, λόγω της καύσης ξύλων στα τζάκια και τις ξυλόσομπες.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ πουεντόπισε το πρόβλημα, οι συγκεντρώσεις είναι πολύ μικρές, σε σημείο μηανησυχητικό, αλλά το φαινόμενο πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω καθώς οι μετρήσειςέγιναν σε περιοχή που δεν υπάρχει μεγάλη χρήση αυτών των θερμαντικών σωμάτων.

Ηαναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής του ΑΠΘ, Μ. Μανωλοπούλου, μέλος της ερευνητικήςομάδας, που δημοσίευσε το αποτέλεσμα της μελέτης της στο Journal ofEnvironmental Radioactivity, εξηγεί ότι το ραδιενεργό στοιχείο απορροφήθηκε απότα δέντρα ορισμένων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, μέσω του νέφους πουκατακάθισε στο έδαφος την περίοδοτου πυρηνικού ατυχήματος του 1986.

Με τηνκαύση της ξυλείας, ένα μέρος του Καισίου απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα καιδιαχέεται στην πόλη, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (το μεγαλύτερο) παραμένει στηστάχτη της εστίας. Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στη διαχείριση τηςστάχτης και συμβουλεύουν τους κατόχους τζακιών να μη σηκώνουν σκόνη κατά τηδιαδικασία του καθαρισμού της εστίας, ενώ επισημαίνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημααν αυτό στη συνέχεια αναμειχθεί με το έδαφος.

Σύμφωναμε την κ. Μανωλοπούλου, οι μετρήσεις της ερευνητικής ομάδας έδειξαν πολύ μικρέςσυγκεντρώσεις Καισίου σε επίπεδο ιχνών. Ωστόσο, αυτές πραγματοποιήθηκαν στηνπεριοχή της Πανεπιστημιούπολης, όπου δεν υπάρχουν νοικοκυριά και δεν γίνεταιεκτενής καύση ξύλου για τις ανάγκες θέρμανσης. Είναι πολύ πιθανό οισυγκεντρώσεις να είναι μεγαλύτερες σε άλλες αστικές περιοχές με σημαντική χρήσητζακιών και ξυλόσομπας.

Εντύπωσηπροκαλεί το γεγονός ότι το Καίσιο δεν ανιχνεύτηκε σε ξυλεία που έχει εισαχθείαπό χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στο Τσέρνομπιλ (π.χ. Βουλγαρία), αλλά σεελληνική ξυλεία, από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η κ. Μανωλοπούλου τοαποδίδει στις κλιματικές συνθήκες (π.χ. βροχές) που επικρατούσαν όταν τοραδιενεργό νέφος πέρασε από κάθε περιοχή.

Το θέματης καύσης ξύλου και βιομάζας και οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον και τηνυγεία των αστικών κέντρων απασχόλησε τις εργασίες επιστημονικού συνεδρίου πουπραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη.

Αύξησητων αδενοκαρκινωμάτων τα τελευταία χρόνια

Οομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, Λ. Σιχλετίδης, ανέφερε πως ηεπιβάρυνση από την ημιτελή καύση βιομάζας είναι μεγαλύτερη ακόμα και από αυτήντου καπνίσματος. Σε αυτήν αποδίδονται εν μέρει και τα αυξανόμενα περιστατικάαδενοκαρκινωμάτων που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στα νοσοκομεία.