ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε μυστήρια του ανθρώπινου εγκεφάλου

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να αποκαλύψουν τα περισσότερα μυστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Πέντε μυστήρια του ανθρώπινου εγκεφάλου

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει νααποκαλύψουν τα περισσότερα μυστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου.


Οι εξελίξεις της τεχνολογίας και τα σύγχρονα μέσα απεικόνισηςέχουν βοηθήσει σε συναρπαστικές ανακαλύψεις.


Υπάρχουν όμως πολλά που παραμένουν άγνωστα για τη λειτουργίατου πανίσχυρου μυαλού μας. Δείτε ποια είναι τα σημαντικότερα πεδία μελέτης πουπροβληματίζουν τους ερευνητές.


Πώς να καταπολεμήσουμε την άνοια


Όταν σκεφτόμαστε, κινούμαστε, μιλάμε ή αγαπάμε, κάθε δραστηριότηταεντοπίζεται στη φαιά ουσία του εγκεφάλου. Πρόσφατες έρευνες όμως δείχνουν ότικαι η λευκή ουσία παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.


Η συνδυαστική λειτουργία της φαιάς και της λευκής ουσίαςκαθορίζει την εμφάνιση και της εξέλιξη της άνοιας, όμως δεν έχει βρεθεί ακόμηκάποια οριστική θεραπεία για τη νόσο.


Πώς να γίνουμε διάνοιες


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ εξερευνούν τηνπιθανότητα παρασκευής φαρμάκων με στόχο τη διανοητική ενίσχυση του ατόμου. Με άλλαλόγια, τα φάρμακα αυτά θα μας κάνουν πιο έξυπνους.


Τα πρακτικά και ηθικά διλήμματα που περιβάλλουν τέτοιουείδους εφευρέσεις υποδεικνύουν ότι ένας κόσμος ανώτερης ευφυΐας δεν είναι κάτιπου θα δούμε σύντομα στην πραγματικότητα.


Πώς να χαλιναγωγήσουμε το υποσυνείδητο


Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το υποσυνείδητο του ανθρώπουεπηρεάζει τις επιδόσεις, την ανταπόκριση στο φόβο και όχι μόνο. Ωστόσο, δενέχει βρεθεί ακόμη ο τρόπος να επωφεληθούμε από τις μοναδικές του δυνατότητες.


Σε τι χρησιμεύουν τα όνειρα


Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως μία από τις λειτουργίες τωνονείρων είναι η επεξεργασία των αναμνήσεων και η δημιουργία συσχετίσεων.


Η δόμηση και η εξέλιξη των ονείρων παραμένουν εκτός τουελέγχου του συνειδητού μυαλού και τα πιθανά σενάρια για την πραγματική σημασίατων ονείρων παραμένουν πολλά και αντικρουόμενα.


Πώς να εξαλείψουμε τον πόνο


Ο χρόνιος πόνος αποτελεί πρόκληση για την ιατρική κοινότητα,ιδιαίτερα όταν εκδηλώνεται σε απροσπέλαστα σημεία. Η διέγερση του εγκεφάλου στακέντρα του πόνου ίσως μια μέρα να δώσει οριστική λύση.