ΟΜΟΡΦΙΑ

Ποιες τροφές κιτρινίζουν τα δόντια

Ένα όμορφο χαμόγελο ανεβάζει την αυτοπεποίθηση και ασκεί ακαταμάχητη γοητεία. Μάθετε ποιες τροφές δημιουργούν κηλίδες στα δόντια και τι μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε.

Ποιες τροφές κιτρινίζουν τα δόντια

Ένα όμορφο χαμόγελο ανεβάζει την αυτοπεποίθηση και ασκεί ακαταμάχητη γοητεία. Μάθετε ποιες τροφές δημιουργούν κηλίδες στα δόντια και τι μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε.

Τσάι

Αν και το τσάι είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό ρόφημα, δε βοηθά ιδιαίτερα να διατηρήσετε τα δόντια σας λευκά. Οι οδοντίατροι προειδοποιούν ότι το τσάι, και ειδικότερα η μαύρη ποικιλία, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες κηλίδες στα δόντια απ’ ότι ο καφές. Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι ακόμη και το τσάι από βότανα και το λευκό τσάι μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο και να οδηγήσει στην εμφάνιση κηλίδων.

Σάλτσες

Αν και είναι πεντανόστιμες, οι σάλτσες με βαθύ χρώμα –όπως η σάλτσα σόγιας, η σάλτσα τομάτας και η σάλτσα κάρυ– μπορούν επίσης να «σημαδέψουν» το χαμόγελό σας. Προτιμήστε τις πιο ελαφριές και κρεμώδεις σάλτσες ή ξεπλύνετε το στόμα σας μετά το γεύμα για να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες.

Ενεργειακά ροφήματα

Οι όξινες τροφές και τα ροφήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν αποχρωματισμό των δοντιών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα όξινα ροφήματα, όπως τα ενεργειακά ροφήματα, διαβρώνουν το σμάλτο, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης κηλίδων. Περιορίστε την κατανάλωση αυτών των ροφημάτων όταν γυμνάζεστε. Το νερό είναι η καλύτερη λύση για να προστατεύσετε τα δόντια σας.

Κρασί

Εάν κάτι μπορεί να λεκιάσει το τραπεζομάντιλό σας, τότε μπορεί να λεκιάσει και τα δόντια σας. Το κόκκινο κρασί είναι ιδιαίτερα όξινο και περιέχει χρωμοφόρα μόρια που ονομάζονται τανίνες και χρωμογόνα, συστατικά τα οποία συμβάλλουν στον αποχρωματισμό των δοντιών. Το λευκό κρασί είναι ακόμη πιο όξινο από το κόκκινο και μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση κηλίδων.

Μούρα

Τα έντονα χρωμοφόρα μόρια κολλούν επάνω στο σμάλτο. Για το λόγο αυτό, τα μύρτιλλα, τα βατόμουρα, τα κεράσια, τα ρόδια και άλλα φρούτα έντονου χρώματος λεκιάζουν τα δόντια. Οι χυμοί και οι πίτες με αυτά τα φρούτα μπορούν επίσης να προκαλέσουν κηλίδες στα δόντια. Φρούτα όπως τα σταφύλια είναι πολύ πιο «φιλικά» προς το χαμόγελό σας.

Ανθρακούχα αναψυκτικά

Το οξύ και τα χρωμογόνα στα ανθρακούχα ροφήματα πυροδοτούν την εμφάνιση κηλίδων στα δόντια. Ο οξύτητα σε αυτά τα ροφήματα είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να συγκριθεί με το οξύ που βρίσκεται στις μπαταρίες. Πολλά από αυτά τα ροφήματα περιέχον παράλληλα προσθετικά γεύσης, εντείνοντας τη διάβρωση.

Γλυκά και ζαχαρωτά

Εάν το αγαπημένο σας γλύκισμα, όπως οι καραμέλες, οι τσίχλες και τα γλειφιτζούρια, αφήνουν χρώμα στη γλώσσα, μπορεί να περιέχουν συστατικά που λεκιάζουν τα δόντια. Ο αποχρωματισμός από τα γλυκά και τα ζαχαρωτά δεν είναι ιδιαίτερα έντονος, εκτός αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες σε καθημερινή βάση.

Δε χρειάζεται να «πετάξετε» όλες τις παραπάνω τροφές από τη διατροφή σας, καθώς πολλές από αυτές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Μην αφήνετε όμως τις τροφές να παραμένουν στη στοματική κοιλότητα για πολλή ώρα και χρησιμοποιήστε καλαμάκι για τα ροφήματα. Ξεπλένετε καλά το στόμα μετά από ένα γεύμα και διατηρήστε μια σωστή στοματική υγιεινή. Τέλος, προσπαθήστε να μετριάσετε τις ποσότητες για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες συνέπειες.