ΟΜΟΡΦΙΑ

Λιγούρες περιόδου: Γιατί δεν πρέπει να ενδώσετε…

Η σκηνή είναι αναμφίβολα γνώριμη σε κάθε γυναίκα: Λίγες ημέρες πριν την περίοδο, η επιθυμία για γλυκό ξεπερνά κάθε προηγούμενο και οι επισκέψεις στην κουζίνα γίνονται εξαιρετικά συχνές.

Λιγούρες περιόδου: Γιατί δεν πρέπει να ενδώσετε…

Όμως οι λιγούρες που φέρνει το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο δεν ανεβάζουν μόνο το δείκτη της ζυγαριάς αλλά προκαλούν και πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.

Οι ορμονικές διακυμάνσεις που παρατηρούνται στον κύκλο της περιόδου συνοδεύονται συχνά από την κακή διάθεση, με αποτέλεσμα αυτή να αναζητά «παρηγοριά» στη ζάχαρη και τα λιπαρά των ανθυγιεινών σνακ.

Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι η ζάχαρη γερνά την επιδερμίδα με ταχύτατο ρυθμό. Μάλιστα, οι δερματολόγοι τονίζουν ότι ο βασικότερος παράγοντας που προκαλεί τη γήρανση του δέρματος δεν είναι το κάπνισμα και η ηλιακή ακτινοβολία, αλλά τα Τελικά Προϊόντα Προχωρημένης Γλυκοζυλίωσης (Advanced Glycation End products - AGEs).

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει σαν αποτέλεσμα τα μόρια της γλυκόζης να δεσμεύονται με τις πρωτεΐνες του κολλαγόνου – την «κόλλα» που συγκρατεί το δέρμα – ώστε να σχηματιστούν τα AGEs. Αυτά τα κολλώδη συστατικά περιορίζουν την ελαστικότητα των ινών του δέρματος, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται λεπτές γραμμές και κηλίδες.

Τα AGEs καταστρέφουν τις πρωτεΐνες του δέρματος και κάνουν τα κύτταρα λιγότερο εύκαμπτα και πιο επιρρεπή στη φθορά και την πρόωρη γήρανση. Η καταστροφική επίδραση στο κολλαγόνο και την ελαστίνη ξεκινά περίπου στα 35 και εντείνεται με ταχύτατο ρυθμό.

Με λίγα λόγια, όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουμε, τόσο πιο γρήγορα γερνά η επιδερμίδα μας...