ΟΜΟΡΦΙΑ

Δείτε για ποιους λόγους κιτρινίζουν τα δόντια σας

Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει εμμονή με την εξωτερική εμφάνιση και όπου τα πρότυπα ομορφιάς είναι εξωπραγματικά υψηλά.

Δείτε για ποιους λόγους κιτρινίζουν τα δόντια σας

Όταν είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι σε εικόνες ατόμων με σούπερ φωτεινά, λευκά δόντια σε κάθε ΜΜΕ, δεν αποτελεί έκπληξη που αισθανόμαστε αμήχανα από την εικόνα των δικών μας δοντιών, επειδή δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτό το τόσο "λαμπερό" χαμόγελο.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο και να αδιαφορούμε για την υγεία των δοντιών μας, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο χρωματισμός στα δόντια μπορεί να οφείλεται σε εντελώς φυσικές αιτίες.

Δείτε ποιες είναι αυτές, ώστε να τις αποφύγετε και να έχετε λίγο πιο λαμπερό χαμόγελο χωρίς καμία επιπλέον προσπάθεια.

Καφές

Επειδή το εξωτερικό στρώμα του δοντιού είναι πολύ πορώδες, οι τροφές και τα ποτά απορροφώνται εύκολα, και όπως είναι φυσικό τα σκουρόχρωμα ποτά -όπως ο καφές- προκαλούν χρωματισμό.

Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο γάλα για να ελαφρύνει το χρώμα του καφέ. Μπόνους: το ασβέστιο και η βιταμίνη D στο γάλα διατηρούν τα δόντια και τα οστά ισχυρά.

Τσάι

Το τσάι περιέχει τανίνες, που λεκιάζουν τα δόντια. Αλλά το τσάι έχει και μεγάλα οφέλη για την υγεία, οπότε δεν πρέπει αν το απορρίψετε κιόλας. Να ξέρετε ότι, όπως και με τον καφέ, προσθέτοντας λίγο γάλα στο τσάι σας για να γίνει πιο ανοιχτόχρωμο θα σας βοηθήσει. Επίσης, μπορείτε αν θέλετε να αποφύγετε το μαύρο τσάι. Αντ' αυτού, επιλέξτε το πράσινο ή το λευκό τσάι.

Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά σας (και μπορεί επίσης να καθυστερήσει τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια), αλλά δεν αντιμετωπίζει τα δόντια σας με τον ίδιο... σεβασμό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μειώνει τη φλεγμονή. Και ενώ ορισμένες έρευνες αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα του κόκκινου κρασιού, άλλες μελέτες δείχνουν ότι και τα δύο βασικά είδη κρασιού (κόκκινο και λευκό) έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Για να προκαλείτε λιγότερο χρωματισμό στα δόντια σας, επιλέξτε το λευκό κρασί, ιδίως αν βρίσκεστε σε κάποια δεξίωση ή κάποιο γεύμα και δεν θέλετε να εκτεθείτε όταν χαμογελάσετε. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε πάντα να κάνετε ένα μικρό "μπούκωμα" με νερό αμέσως αφότου πιείτε κρασί (είτε λευκό, είτε κόκκινο) για να απομακρύνετε κάθε υπόλειμμα στα δόντια σας.

Βαλσάμικο ξύδι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να μειώσετε τον χρωματισμό στα δόντια από το βαλσάμικο ξύδι αν το συνδυάσετε με μαρούλι. Το μαρούλι βοηθά να προστατεύσει τα δόντια σας από τους λεκέδες επειδή σχηματίζει ένα λεπτό στρώμα πάνω από τα δόντια σας, που ενεργεί ως εμπόδιο για τον χρωματισμό τους. Βέβαια, μπορείτε πάντα να αντικαταστήσετε το σκουρόχρωμο ξύδι με ένα πιο ανοιχτόχρωμο ή με χυμό λεμονιού.

Διαβάστε επίσης:

Από τι κινδυνεύετε αν τρίζετε τα δόντια σας

Ο χυμός-βόμβα για πιο ενυδατωμένη επιδερμίδα

Δείτε σε 30 δεύτερα πώς διορθώνουν τα δόντια τα σιδεράκια (βίντεο)

Ποια πάθηση προμηνύει το μάτωμα των ούλων