ΟΜΟΡΦΙΑ

Πέντε λόγοι που χάνετε τα μαλλιά σας

Εάν τα μαλλιά σας τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πολύ αδύναμα και πέφτουν, μπορεί να φταίει η διατροφή σας, κάποιο προϊόν που χρησιμοποιείτε ή κάποια αλλεργία που δεν έχει πέσει στην αντίληψή σας.

Πέντε λόγοι που χάνετε τα μαλλιά σας

Δείτε ποιες είναι οι πέντε συνηθέστερες αιτίες τις τριχόπτωσης για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στη... ρίζα του.

1. Διατροφική έλλειψη

Τα βασικότερα συστατικά για δυνατά μαλλιά είναι οι πρωτεΐνες (κρέας, ξηροί καρποί, γάλα, όσπρια), τα Ω-3 λιπαρά οξέα (ψάρια, ξηροί καρποί), οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (προϊόντα ολικής άλεσης, ρύζι, φρούτα, λαχανικά) και ο σίδηρος (κρέας, όσπρια, αυγό). Εάν δε λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες αυτών των συστατικών σε καθημερινή βάση, συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας ώστε να σας προτείνει κάποιο συμπλήρωμα.

2. Αλλεργία

Η αλλεργική αντίδραση δεν εκδηλώνεται πάντα με τη ρινική συμφόρηση, τη δύσπνοια ή τα δερματικά εξανθήματα. Η αντίδραση του ανοσοποιητικού στο αλλεργιογόνο μπορεί να οδηγήσει σε συστολή του θύλακα της τρίχας, με αποτέλεσμα να μην παρέχεται αρκετό αίμα στην επιδερμίδα του κρανίου.

3. Απόφραξη θύλακα

Όπως οι πόροι του δέρματος φράζουν από τα φυσικά έλαια που παράγει ο οργανισμός και από τα υπολείμματα προϊόντων περιποίησης που χρησιμοποιούμε, με τον ίδιο τρόπο φράζουν και οι θύλακες της τρίχας. Τα προϊόντα μαλλιών, τα φυσικά έλαια του κεφαλιού και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος εμποδίζουν τα μαλλιά να αναπτυχθούν φυσιολογικά κι έτσι γίνονται σταδιακά πιο αδύναμα.

4. Λάθος προϊόντα μαλλιών

Το σαμπουάν, η κρέμα μαλλιών αλλά και τα προϊόντα περιποίησης που θα επιλέξουμε θα πρέπει να ταιριάζουν στον τύπο μαλλιών που διαθέτουμε. Εάν αφυδατώνουν υπερβολικά τα μαλλιά και την επιδερμίδα του κρανίου ή αντίθετα συμβάλλουν στην υπέρμετρη παραγωγή ελαίων διαταράσσεται η φυσιολογική ανάπτυξη των μαλλιών.

5. Ορμονική διαταραχή

Η αδυναμία των μαλλιών και η τριχόπτωση είναι τυπικά συμπτώματα των διαταραχών του θυρεοειδούς και της έναρξης της εμμηνόπαυσης –για τις γυναίκες. Εάν έχετε αποκλείσει όλες τις παραπάνω αιτίες, συμβουλευτείτε τον ενδοκρινολόγο σας προκειμένου να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Πιο υγιή και δυνατά μαλλιά σε 4 βήματα
Τι προσπαθούν να σας «πουν» τα μαλλιά σας για την υγεία σας
Το συχνό κούρεμα βοηθά τα μαλλιά να μακρύνουν: Μύθος ή αλήθεια;