ΟΜΟΡΦΙΑ

Δίαιτα: 8 λάθη που «φρενάρουν» το μεταβολισμό

Θέλετε να εξασφαλίσετε ότι το σώμα σας «καίει» όσο το δυνατόν περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα; Μπορείτε να το... βοηθήσετε υιοθετώντας μερικές απλές στρατηγικές!

Δίαιτα: 8 λάθη που «φρενάρουν» το μεταβολισμό

Δείτε ποια είναι τα συχνότερα λάθη που επιβραδύνουν το μεταβολισμό μας και τι συμβουλεύουν ο καθηγητής Διατροφής και Κινησιολογίας από Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια Dan Benardot και η διατροφολόγος Tammy Lakatos.

Λάθος 1ο: Δεν τρώτε αρκετά

Χρειάζεται να περιορίσετε τις θερμίδες που παίρνετε καθημερινά από τις τροφές, όμως μην το παρακάνετε. Όταν τρώτε λιγότερο απ' όσο πρέπει –δηλαδή όταν στερείτε από τον οργανισμό σας την ενέργεια που χρειάζεται για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες– αυτόματα μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός, καθώς το σώμα μπαίνει σε λειτουργία «επιβίωσης» και προσπαθεί να εξοικονομήσει όσο το δυνατόν περισσότερους «πόρους». Παράλληλα, αρχίζει να διασπάται ο μυϊκός ιστός, ο οποίος καταναλώνει σημαντικά ποσά ενέργειας (θερμίδες).

Λάθος 2ο: Αποφεύγετε την καφεΐνη

Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα κι έτσι μπορεί να βοηθήσει ώστε να λειτουργεί ο μεταβολισμός πιο αποδοτικά.

Λάθος 3ο: Καταναλώνετε λευκούς υδατάνθρακες

Αυξήστε την ποσότητα φυτικών ινών που λαμβάνετε καθημερινά αντικαθιστώντας το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά με προϊόντα ολικής άλεσης. Οι φυτικές ίνες κρατούν μακριά την πείνα για περισσότερη ώρα και παράλληλα ενισχύουν το μεταβολικό ρυθμό.

Λάθος 4ο: Πίνετε νερό από τη βρύση

Το ξέρατε ότι το παγωμένο νερό ενεργοποιεί το μεταβολισμό; Μπορεί η διαφορά στις θερμίδες που θα κάψετε να μην είναι τεράστια, είναι όμως ένα εύκολο και ανέξοδο τρικ που μπορείτε να εφαρμόζετε καθημερινά.

Λάθος 5ο: Καταναλώνετε γεύματα που δεν περιέχουν πρωτεΐνες

Φροντίστε κάθε γεύμα που καταναλώνετε να περιέχει έστω και μικρή ποσότητα πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για να διατηρήσετε την καθαρή μυϊκή μάζα του σώματος, η οποία είναι απαραίτητη για την κατανάλωση μεγάλου αριθμού θερμίδων σε καθημερινή βάση.

Λάθος 6ο: Δεν καλύπτετε τις ανάγκες σας σε σίδηρο

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για να μεταφέρεται το οξυγόνο στους μύες και οι μύες με τη σειρά τους να καίνε περισσότερο λίπος. Ειδικά οι γυναίκες, οι οποίες λόγω της περιόδου χάνουν αίμα άρα και σίδηρο, πρέπει να φροντίζουν να αναπληρώνουν τα αποθέματα του οργανισμού τους.

Λάθος 7ο: Δεν σας βλέπει ο ήλιος

Όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία, ο οργανισμός συνθέτει τη βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί ο μυϊκός ιστός στο σώμα. Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνη D και από τις τροφές.

Λάθος 8ο: Αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά

Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολικό ρυθμό. Όπως είναι γνωστό, οι καλύτερες πηγές ασβεστίου στη διατροφή μας είναι τα γαλακτοκομικά.

Διαβάστε επίσης:

Πρότζεκτ «Αδυνάτισμα»: Πόσα γεύματα να τρώτε την ημέρα
17 superfoods για γρήγορο αδυνάτισμα
Τέσσερις λόγοι που δεν αδυνατίζετε ενώ γυμνάζεστε