ΟΜΟΡΦΙΑ

Η βιταμίνη που βελτιώνει το ξηρό δέρμα και πού θα την βρείτε

Το ξηρό δέρμα είναι λεπτό, ξεφλουδίζει συχνά και έχει άγρια υφή. Μπορεί να εμφανίζει κόκκινα σημάδια, έχει τάση για λεπτές γραμμές και ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα και μετά τον καθαρισμό νιώθετε να σας τραβάει.

Η βιταμίνη που βελτιώνει το ξηρό δέρμα και πού θα την βρείτε

Επιπλέον, δεν διαθέτει τα απαραίτητα λιπίδια για την κατακράτηση του νερού και χαρακτηρίζεται από απώλεια της ελαστικότητας.

Σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες, το μυστικό για την ανακούφιση του ξηρού δέρματος ενδεχομένως να βρίσκεται στη βιταμίνη B3 (νικοτιναμίδη).

Δοκιμή σε 292 ασθενείς διαπίστωσε ότι τα σκευάσματα νικοτιναμίδης μείωσαν την ξηρότητα του δέρματος μέχρι 7% σε διάστημα 12 μηνών.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι υπήρχε 15% διαφορά στην ξηρότητα του δέρματος μεταξύ χειμερινών και καλοκαιρινών μηνών.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Diona Damian από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, η νικοτιναμίδη αναπλήρωσε τουλάχιστον μισή από την ενυδάτωση του δέρματος, που σε διαφορετική περίπτωση θα είχε χαθεί.

bigstock Healthy Foods High In Vitamin 114433397

Η ξηρότητα του δέρματος μειώθηκε περισσότερο στο μέτωπο αλλά όχι τόσο στα άκρα, υποδεικνύοντας ότι το πρόσωπο είναι πιο δεκτικό σε αλλαγές στην ενυδάτωσή του.

Στην έρευνα συμμετείχαν άνθρωποι από 30 έως 90 ετών που λάμβαναν είτε 500mg νικοτιναμίδης είτε placebo δύο φορές την ημέρα επί 12 μήνες.

Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα, η έρευνα εξέτασε ανθρώπους με καρκίνο του δέρματος και όχι γενικά ανθρώπους με ξηρότητα.

Ωστόσο, αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί σε νέες έρευνες, η νικοτιναμίδη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλες αλλαγές για τον έλεγχο της ξηροδερμίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of Dermatology.

Η βιταμίνη Β3 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη γνωστή επίσης και ως νιασίνη. Το σώμα αποκτά τη βιταμίνη Β3 κυρίως μέσω των ζωικών τροφών, ωστόσο υπάρχει και στις φυτικές τροφές. Καλές διατροφικές πηγές είναι το βοδινό, το χοιρινό, τα ψάρια, η μαγιά μπύρας, τα σιτηρά, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα.

Διαβάστε επίσης:

Η βιταμίνη που προστατεύει το αναπνευστικό σύστημα και πού θα τη βρείτε

Βιταμίνες: Πριν ή μετά το φαγητό;

Προσοχή: Δείτε ποια είναι η «βιταμίνη του πρόωρου θανάτου»