ΟΜΟΡΦΙΑ

Μεταβολισμός: 5 μύθοι που δυσκολεύουν την απώλεια λίπους

Οι θερμιδικές δίαιτες στηρίζονται στην προσέγγιση ότι το σώμα λειτουργεί ως αριθμομηχανή που λειτουργεί με βάση την πρόσθεση και την αφαίρεση: Αν παίρνεις πολλές θερμίδες και καις λίγες, τότε θα πάρεις βάρος. Αν τρως πολύ φαγητό και δεν κάνεις άσκηση, πάλι θα πάρεις βάρος.

Μεταβολισμός: 5 μύθοι που δυσκολεύουν την απώλεια λίπους

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι έτσι ο μεταβολισμός δουλεύει με τρόπο που προωθεί την αύξηση της πείνας και μειώνει την ενέργεια και τον μεταβολικό ρυθμό.

Παρακάτω θα δείτε πέντε μύθους για τον μεταβολισμό που σας εμποδίζουν να χάσετε λίπος.

Μύθος 1: Το σώμα μπορεί να καίει λίπος και να χτίζει μυς ταυτόχρονα

Μόνο όσοι βρίσκονται στην αρχή της άσκησης και όσοι παίρνουν αναβολικές ουσίες, μπορούν να καίνε λίπος και να αναπλάθουν τους μυς ταυτόχρονα. Είναι προτιμότερο να εστιάσετε στη μία διαδικασία και μετά να ασχοληθείτε με την άλλη.

Μύθος 2: Το μόνο που πρέπει να σε απασχολεί είναι οι θερμίδες

Οι ορμόνες επηρεάζουν άμεσα το πόσο τρώμε και τι επιλέγουμε να φάμε. Φυσικά και παίζουν ρόλο οι θερμίδες αλλά δεν είναι το άλφα και το ωμέγα μιας επιτυχημένης διατροφής. Η υπερβολική σημασία στον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνει και καίει κάποιος αποτελεί και το βασικό μειονέκτημα των παραδοσιακών διαιτών που βασίζονται σε λιγότερο φαγητό και περισσότερη άσκηση.

bigstock Fat 6008959

Μύθος 3: Οι ορμόνες λειτουργούν μεμονωμένα και χωρίζονται σε καλή (αυξητική ορμόνη) και κακή (κορτιζόλη)

Ο μεταβολισμός χρησιμοποιεί ορμόνες για να στείλει οδηγίες λειτουργίας σε όλα τα σημεία του σώματος. Οι ορμόνες συνεργάζονται και το αποτέλεσμα της δράσης τους καθορίζεται από τον συνδυασμό των ορμονών που παράγονται.

Μύθος 4: Δεν υπάρχει τρόπος να εκτιμηθεί η ισορροπία των ορμονών, πλην της εξέτασης αίματος

Η εξέταση αίματος είναι απαραίτητη για τη διάγνωση κάποιων νόσων, η παρακολούθηση όμως της πείνας, της λιγούρας και των επιπέδων ενέργειας, μπορεί να αποτελεί ένδειξη της μεταβολικής δραστηριότητας των ορμονών και της ισορροπίας τους στον οργανισμό.

Μύθος 5: Οι μεταβολισμός των αδύνατων και των υπέρβαρων λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έχουν συχνά ορμονικές διαταραχές που καθιστούν δύσκολο τον έλεγχο της πείνας και της λιγούρας και μειώνουν την όρεξη για άσκηση. Γι’ αυτό πρέπει να απευθύνονται σε κάποιο ειδικό που θα «ξεκλειδώσει» τις ειδικές ανάγκες του μεταβολισμού τους.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί δεν χάνετε κιλά αφού κάνετε διατροφή και γυμναστική;

Οι κακές συνήθειες που «αποσυντονίζουν» τις ορμόνες σας

Τι πρέπει να τρώει κάθε γυναίκα πριν την περίοδό της