ΟΜΟΡΦΙΑ

Δίαιτες: Πόσα κιλά την εβδομάδα είναι φυσιολογικό να χάνετε

Η απώλεια των περιττών κιλών είναι κάτι που απασχολεί άντρες και γυναίκες, αφού παίζει κεντρικό ρόλο όχι μόνο στην εξωτερική μας εμφάνιση και στην ψυχική μας διάθεση, αλλά και στην γενικότερη καλή κατάσταση της υγείας μας.

Δίαιτες: Πόσα κιλά την εβδομάδα είναι φυσιολογικό να χάνετε

Πολλές δίαιτες, ωστόσο, "υπόσχονται" απώλεια σωματικού βάρους με ρυθμό που δεν είναι φυσιολογικός και δεν κάνει καλό στην υγεία.

Σε γενικές γραμμές η απότομη απώλεια βάρους με "δίαιτες πείνας" -όπως έχει επικρατήσει να ονομάζονται- δεν σας κάνει καλό.

Για να έχετε λοιπόν ένα γενικό κανόνα στο μυαλό σας κάθε φορά που κάνετε δίαιτα, αξίζει να θυμάστε το εξής την οδηγία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ:

Η υγιής απώλεια βάρους ορίζεται σε ρυθμό 0,5-1,5 κιλά την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

Εάν τα 0,5 κιλά αντιστοιχούν σε 3.500 θερμίδες, τότε μπορείτε να διαιρέσετε αυτό το νούμερο με τις 7 ημέρες στην εβδομάδα και να στοχεύετε στην καύση 500 περισσότερων θερμίδων καθημερινά μέσω της άσκησης ή/και την μειωμένη κατανάλωση θερμίδων, προκειμένου συνδυαστικά (άσκηση + δίαιτα) να μειώσουν τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνετε κατά 500/ημέρα.

Επισημαίνεται ότι αυτά τα νούμερα αφορούν τον μέσο άνθρωπο. Η απώλεια βάρους σχετίζεται με το μέγεθος του σώματος του καθενός. Όσο περισσότερο σωματικό λίπος έχει κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να χάσει με ασφάλεια ακόμα και πάνω από δύο κιλά την εβδομάδα.

Ως εκ τούτου, θα μπορούσε κανείς να εξατομικεύσει αυτή την εβδομαδιαία "κατευθυντήρια γραμμή" βάζοντας στόχο την απώλεια 1-2 κιλών σωματικού βάρους ανά εβδομάδα ή το 1% του συνολικού του βάρους. Για παράδειγμα, αν ζυγίζει κάποιος 100 κιλά, ο στόχος του θα πρέπει να είναι να χάνει κοντά στο 1 κιλό την εβδομάδα με την δίαιτα+άσκηση που ακολουθεί.

Διαβάστε επίσης:

Ξεπαγώστε τη γαλοπούλα εγκαίρως γιατί η τροφική δηλητηρίαση παραμονεύει

Πολύτιμες συμβουλές για μία σωστή διατροφή των παιδιών τα Χριστούγεννα!

Θερμίδες Χριστουγέννων: Πόσες «κρύβει» το τραπέζι του ρεβεγιόν;

Τέσσερις μύθοι και αλήθειες που αφορούν όλες τις δίαιτες