ΟΜΟΡΦΙΑ

Αλκοόλ: 4 τρόποι κατανάλωσης για να μην πάρεις βάρος

Η σχέση του αλκοόλ και της πρόσληψης βάρους είναι αμφιλεγόμενη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ποσότητα, το είδος του αλκοόλ και ο συνολικός τρόπος ζωής του ατόμου.

Αλκοόλ: 4 τρόποι κατανάλωσης για να μην πάρεις βάρος

Μελέτη που συμπεριέλαβε πάνω από 7.900 γυναίκες με υγιή ΔΜΣ και διήρκεσε 13 χρόνια, έδειξε ότι όσες έπιναν 1-2 ποτά την ημέρα πήραν λιγότερο βάρος σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έπιναν στη διάρκεια της μελέτης.

Άλλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 45.800 ενήλικες έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν μικρή ποσότητα αλκοόλ σε τακτική βάση ήταν πιο αδύνατοι σε σχέση με όσους έπιναν αλκοόλ πιο αραιά αλλά μεγάλες ποσότητες.

Δείτε 4 τρόπους να πιείτε αλκοόλ χωρίς να κινδυνεύετε να πάρετε βάρος:

1 gettyimages 181131803 love life

Σωστός προγραμματισμός

Πίνουμε και τρώμε περισσότερο όταν βρισκόμαστε με φίλους ή συμμετέχουμε σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Το πιθανότερο είναι ότι γνωρίζετε εκ των προτέρων πότε θα καταναλώσετε αλκοόλ, προσαρμόστε λοιπόν το διατροφικό σας πλάνο. Συνοδεύστε το κρασί ή όποιο άλλο ποτό με λαχανικά και αποφύγετε να πέσετε με τα μούτρα στο μπολ με τα τσιπς. Όταν βγαίνετε με φίλους σε κάποιο εστιατόριο, αποφασίστε από πριν τι θα φάτε και μην παρασύρεστε από τις επιλογές του μενού.

2 gettyimages 675577083 portra images

Μαζί με φαγητό

Είναι σημαντικό να έχετε αίσθηση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνετε ενώ πίνετε. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να απολαμβάνετε το ποτό σας κατά τη διάρκεια των γευμάτων και όχι σκέτο. Το αλκοόλ δεν στέλνει στον εγκέφαλο σήματα κορεσμού, όπως συμβαίνει με το φαγητό και η μεμονωμένη κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει αυξημένη πρόσληψη θερμίδων τόσο από το ίδιο το ποτό όσο και από τα συνοδευτικά σνακς. Μελέτη σε πειραματόζωα έδειξε ότι το αλκοόλ προκαλεί το αίσθημα της πείνας στον εγκέφαλο.

3 gettyimages 555174659 jamie grill

Φτιάξτε τα δικά σας κοκτέιλ

Η ποσότητα μετράει και όλα τα ποτά δεν έχουν τις ίδιες θερμίδες. Ένα ποτήρι κρασιού για παράδειγμα (150 ml) δίνει περίπου 125 θερμίδες. Ωστόσο τα ποτά και τα κοκτέιλ που καταναλώνετε εκτός σπιτιού τις περισσότερες φορές περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες. Ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι τι πίνετε, είναι να φτιάχνετε τα ποτά μόνοι σας στο σπίτι χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες μεζούρες. Όταν είστε έξω, μπορείτε να πιείτε μπύρα σε μπουκάλι, ώστε να ξέρετε ακριβώς τι πίνετε και πόσες θερμίδες έχει.

4 gettyimages 604904634 solstock

Επιλέξτε την κατάλληλη παρέα

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ (πάνω από τρία ποτά τη φορά για τις γυναίκες) αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία σας και σας φορτώνει με πολλές θερμίδες. Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην κατανάλωση αλκοόλ κάθε φορά που βγαίνετε με φίλους που πίνουν πολύ, αναλάβετε να οδηγήσετε στην επιστροφή, ώστε να είστε συγκρατημένοι στην κατανάλωση. Ακόμα καλύτερα, βγαίνετε συχνότερα με φίλους που πίνουν σπάνια. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες μιμούνται τις διατροφικές συνήθειες των φίλων τους.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί πάντα πεινάμε αφού πιούμε αλκοόλ;

Το αλκοόλ γερνά πρόωρα τις αρτηρίες – Σε ποια ποσότητα είναι επικίνδυνο