10 συμβουλές για την αντιμετώπιση της ακμής στους εφήβους

Τα νέα παιδιά μπορεί να ντρέπονται για την ακμή και να αισθάνονται άβολα με τα σημάδια στο πρόσωπό τους. Τις περισσότερες φορές, οι έφηβοι αγωνιούν για την εξέλιξης της νόσου, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζουν συμπεριφορές χαμηλής αυτοεκτίμησης. Για να βοηθήσετε το παιδί σας στη διαχείριση και την εξάλειψη της ακμής, εκπαιδεύστε το ν’ ακολουθεί με συνέπεια τις παρακάτω συμβουλές των δερματολόγων:

1. Πλύσιμο του προσώπου μ’ ένα απαλό καθαριστικό δύο φορές την ημέρα (πρωί & βράδυ) και μετά την εφίδρωση με προϊόντα κατάλληλα για επιδερμίδα με τάση ακμής. Το καθαριστικό πρέπει να εφαρμόζεται με τα δάχτυλα και ξεπλένεται μόνο με χλιαρό νερό, καθώς το τρίψιμο με σφουγγάρια και πετσέτες μπορεί να ερεθίσει το δέρμα.

Για δέρμα με τάση ακμής, συνίσταται το καθαριστικό Effaclar Gel της La Roche Posay που καθαρίζει απαλά το λιπαρό δέρμα, τους ρύπους και την περίσσεια σμήγματος χωρίς να προκαλεί ξηρότητα, χάρη στους προσεκτικά επιλεγμένους ήπιους παράγοντες καθαρισμού που εξασφαλίζουν υψηλή ανοχή. Το συγκεκριμένο καθαριστικό μειώνει το μέγεθος των μαύρων στιγμάτων, ελέγχει τη γυαλάδα και αφήνει το δέρμα των εφήβων καθαρό και αναζωογονημένο.

2. Αποφυγή των scrubς, των toners και των μασκών καθαρισμού γιατί το υπερβολικό τρίψιμο και πλύσιμο μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να επιδεινώσει τα σημάδια της ακμής.

3. Εφαρμογή της κρέμας Effaclar Duo + M της La Roche-Posay που είναι ειδικά σχεδιασμένη για λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής σε ενήλικες και εφήβους (κατάλληλη από 10 ετών).

Η συγκεκριμένη κρέμα, διορθώνει τις ατέλειες προσώπου, τα μαύρα στίγματα, και τα σημάδια μετά από ακμή (ορατά αποτελέσματα σε 8 ώρες). Δρα κατά της υποτροπής και συντηρεί τ’ αποτελέσματα της αγωγής για τη νόσο, για 3 μήνες μετά τη διακοπή της χρήσης. Η αποτελεσματικότητά της σε κάθε τόνο δέρματος, ακόμα και σε σοβαρές ατέλειες, είναι κλινικά αποδεδειγμένη. Τέλος, είναι υποαλλεργική και δεν φράσσει τους πόρους.

efaclar.jpg

4. Χρήση σαμπουάν σε καθημερινή βάση ειδικά εάν το παιδί σας έχει λιπαρά μαλλιά ή προβληματικές περιοχές γύρω από τη γραμμή των μαλλιών.

5. Προστασία του δέρματος από τον ήλιο γιατί ο ήλιος μπορεί να επιδεινώσει την ακμή και ορισμένα φάρμακα που λαμβάνουν όσοι νοσούν, κάνουν το δέρμα ευαίσθητο στις ακτίνες του ήλιου. Εάν ο έφηβος σκοπεύει να είναι στον ήλιο, ζητήστε του να φορέσει καπέλο με γείσο και να εφαρμόσει ένα αντηλιακό κατάλληλο για δέρμα με ακμή με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF30 ή μία ενυδατική κρέμα για την ακμή με αντηλιακή προστασία όπως η Effaclar Duo (+) SPF 30 της La Roche-Posay.

6. Αποφυγή της υπερβολικής ποσότητας καλλυντικών που μπορεί και προκαλέσει απόφραξη των πόρων και επιδείνωση της ακμής.

7. Αποφυγή αγγίγματος των προβληματικών περιοχών γιατί μπορεί να προκληθούν λοιμώξεις και επιπλέον ατέλειες προσώπου (π.χ. ουλές).

8. Προστασία του δέρματος από αντικείμενα που δημιουργούν τριβή ή πίεση όπως τηλέφωνα, κράνη, σακίδια πλάτης, στενοί γιακάδες, ιμάντες, κλπ.

9. Έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής γιατί είναι πιο εύκολο να θεραπευτούν μερικά σπυράκια παρά ένα ξέσπασμα. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ακμής στα ενήλικα χρόνια και στη μείωση των ουλών.

10. Βοηθήστε τον έφηβό σας να διαχειριστεί και να μειώσει το άγχος γιατί το ίδιο το άγχος μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ακμής.