ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πολλές έγκυες γυναίκες και οι σύντροφοί τους αναρωτιούνται συχνά αν είναι ασφαλές για την υγεία του μωρού και της μητέρας να κάνουν σεξ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Φοβούνται ότι μπορεί να προκαλέσουν την αποβολή του εμβρύου ή να βλάψουν με κάποιον τρόπο το αγέννητο βρέφος.

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Είναι το σεξ ασφαλές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Το σεξ είναι μια φυσιολογική επιθυμία και διαδικασία, και αποτελεί μέρος μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης. Η διείσδυση κατά την σεξουαλική επαφή δεν θα βλάψει το μωρό, που προστατεύεται από την κοιλιά και το "μυϊκό τείχος" της μήτρας. Το μωρό προστατεύεται επίσης από το υγρό στον αμνιακό σάκο.

Οι συστολές του οργασμού δεν είναι το ίδιο όπως οι συστολές της εγκυμοσύνης. Ακόμα, ως γενική προφύλαξη ασφαλείας, ορισμένοι γιατροί συμβουλεύουν την αποφυγή του σεξ κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, πιστεύοντας ότι οι ορμόνες του σπέρματος που ονομάζονται προσταγλανδίνες μπορεί να υποκινήσουν τις συστολές αυτές. Εξαίρεση μπορεί να είναι οι γυναίκες που έχουν καθυστερήσει και θέλουν να προκαλέσουν τοκετό. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι οι προσταγλανδίνες στο σπέρμα προκαλούν συστολές εγκυμοσύνης σε έγκυες που είναι στον τελευταίο μήνα ή έχουν περάσει τους 9 μήνες κύησης, καθώς η γέλη που χρησιμοποιείται για να "ωριμάσουν" τον τράχηλο της μήτρας και να προκαλέσουν τις συστολές στο μαιευτήριο περιέχει επίσης προσταγλανδίνες. Άλλοι γιατροί πιστεύουν ότι αυτή η σύνδεση σπέρματος - συστολών είναι μόνο θεωρητική και ότι το σεξ δεν τις προκαλεί και δεν τις επηρεάζει.

Τέλος, οι συσπάσεις των πυελικών μυών κατά τον οργασμό δεν είναι οι ίδιες με εκείνες κατά τις συστολές εγκυμοσύνης, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εκεί.

Πότε δεν πρέπει να κάνετε σεξ κατά την εγκυμοσύνη

Ο γιατρός σας ίσως σας συμβουλέψει να μην κάνετε σεξ, αν:

-Είστε σε κίνδυνο για αποβολή ή έχετε ιστορικό προηγούμενων αποβολών

-Είστε σε κίνδυνο για πρόωρο τοκετό (συστολές πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης)

-Έχετε κολπική αιμορραγία, ή κράμπες χωρίς γνωστή αιτία

-Ο αμνιακός σας σάκος έχει διαρροή υγρού ή έχει υποστεί ρήξη μεμβρανών

-Ο τράχηλός σας έχει ανοίξει πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη

-Ο πλακούντας σας είναι πολύ χαμηλά στη μήτρα (πρόδρομος πλακούντας)

-Περιμένετε δίδυμα, τρίδυμα κλπ

Να θυμάστε, αν ο γιατρός σας λέει "όχι σεξ", αυτό μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε αφορά τον οργασμό ή την σεξουαλική διέγερση και όχι μόνο τη συνουσία/σεξουαλική επαφή.

Γενικά

Η εμπειρία κάθε γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι διαφορετική, συμπεριλαμβανομένου του πώς αισθάνεται για το σεξ. Για μερικές γυναίκες, η επιθυμία εξασθενίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλες γυναίκες αισθάνονται πιο βαθιά συνδεδεμένες με τη σεξουαλικότητά τους και πιο "ευερέθιστες" όταν είναι έγκυες.

Πείτε στον σύντροφό σας τι αισθάνεστε και τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς κατά την σεξουαλική επαφή. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικές στάσεις στο σεξ, ειδικά προς το τέλος της εγκυμοσύνης, για να βρείτε μια που να είναι άνετη και ευχάριστη για εσάς.

Αποφύγετε να είστε ξαπλωμένη ανάσκελα στην "ιεραποστολική στάση" κατά την σεξουαλική επαφή μετά τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αποφύγετε το βάρος του μωρού που πιέζει τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία.

Διαβάστε επίσης:

Οι 5 πιο παράξενες «παρενέργειες» της εγκυμοσύνης

Τι κρύβεται πίσω από την πεσμένη ερωτική διάθεση της γυναίκας

Περίοδος: Δείτε τις αιτίες που έρχεται νωρίτερα ή ακανόνιστα

Ο αυτισμός του παιδιού συνδέεται με την έκθεση της μητέρας σε φυτοφάρμακα στην εγκυμοσύνη