ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

SOS! Τα σημάδια που δείχνουν έρπη στα γεννητικά όργανα

Οι περισσότεροι άνθρωποι με έρπητα των γεννητικών οργάνων δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από αυτή την πολύ διαδεδομένη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο.

SOS! Τα σημάδια που δείχνουν έρπη στα γεννητικά όργανα

Αυτό συμβαίνει επειδή στους περισσότερους ανθρώπους ο έρπητας στα γεννητικά όργανα συνοδεύεται από ήπια ή και σχεδόν ανεπαίσθητα συμπτώματα.

Είναι, συνεπώς, πολύ σημαντικό να μπορούν όλοι να αναγνωρίζουν αυτά τα συμπτώματα ώστε να προστατευθούν οι ίδιοι αλλά και να προστατεύσουν τους ερωτικούς τους συντρόφους από τη μετάδοση του έρπητα.

Τι συμβαίνει ακριβώς στην περίπτωση του έρπητα στα γεννητικά όργανα;

Ο ιός του έρπητα των γεννητικών οργάνων μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο μέσω της σεξουαλικής επαφής. Αυτό συμβαίνει ακόμα και εάν το άτομο με τον ιό δεν έχει συμπτώματα ή σημάδια λοίμωξης.

Μόλις ο ιός εισέρχεται μέσω του δέρματος, ταξιδεύει κατά μήκος των νευρικών οδών. Μπορεί να παραμείνει αδρανής (ανενεργός) στα νεύρα επ' αόριστον.

Από καιρό σε καιρό, ο ιός μπορεί να καταστεί ενεργός. Όταν συμβαίνει αυτό, ο ιός ταξιδεύει κατά μήκος των νεύρων στην επιφάνεια του δέρματος.

Σε αυτό το σημείο ο ιός μπορεί να προκαλέσει ορισμένα συμπτώματα, τα οποία, ωστόσο, είναι πιθανό να περάσουν απαρατήρητα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ενεργός ιός μεταδίδεται εύκολα από τον ένα άτομο στο άλλο μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ακόμα και η χρήση προφυλακτικού δεν μπορεί να προστατεύσει από τη μετάδοση του ιού, καθώς ο έρπης μπορεί να βρίσκεται σε σημείο της περιοχής των γεννητικών οργάνων που παραμένει ακάλυπτο.

Συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων

-Ραγάδες, ερεθισμοί ή κόκκινες περιοχές γύρω από τα γεννητικά σας όργανα, χωρίς πόνο, κνησμό, ή τσούξιμο

-Κνησμός ή μούδιασμα γύρω από τα γεννητικά σας όργανα ή στην περιοχή του πρωκοτύ

-Μικρές φουσκάλες που σπάνε και προκαλούν επώδυνες πληγές. Αυτές μπορεί να είναι πάνω ή γύρω από τα γεννητικά σας όργανα (πέος ή κόλπος) ή στους γλουτούς, στους μηρούς, ή τσην περιοχή του πρωκτού. Πιο σπάνια, μπορεί να εμφανίσετε φουσκάλες στο εσωτερικό της ουρήθρας.

-Πόνος κατά την ούρηση

-Πονοκέφαλοι

-Πόνοι στην πλάτη

-Συμπτώματα γρίπης, συμπεριλαμβανομένου του πυρετού, της διόγκωσης των λεμφαδένων και της κόπωσης.

Μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα μέσα σε λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες μετά την αρχική επαφή και έκθεσή σας στον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων. Επίσης, μπορεί να μην έχετε κανένα σύμπτωμα μέχρι και μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά τη μόλυνση!

Όταν τα συμπτώματα εκδηλώνονται σύντομα μετά τη μόλυνση, τείνουν να είναι σοβαρά και επώδυνα.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων δεν είναι η μόνη ασθένεια που μπορεί να παράγει αυτά τα συμπτώματα. Μερικές φορές, γίνεται λάθος διάγνωση για κολπικές μολύνσεις, βακτηριακές λοιμώξεις ή λοιμώξεις της ουροδόχου κύστεως.

Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε έρπητα στα γεννητικά όργανα ή κάποια άλλη πάθηση είναι οι ιατρικές εξετάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Στοματικός έρπης στα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Επιχείλιος έρπης: Η άγνωστη σχέση του με το στρες

Κοκκίνισμα στο άκρο του πέους: Ποια λοίμωξη φανερώνει

Φαγούρα στα γεννητικά όργανα: Πού μπορεί να οφείλεται