ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Ποια είναι η ιδανική ποσότητα σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση

Σπανίως οι άνδρες δίνουν σημασία στην ποσότητα σπέρματος που παράγουν κατά την εκσπερμάτιση, πρέπει όμως να λαμβάνουν υπ' όψιν το σημαντικότατο αυτό δείκτη της αναπαραγωγικής τους υγείας.

Ποια είναι η ιδανική ποσότητα σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση

Δείτε ποια ποσότητα θεωρείται φυσιολογική και πότε η μικρή παραγωγή σπέρματος μπορεί να υποδείξει πρόβλημα υγείας.

Σύμφωνα με τις παραμέτρους που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η μέση ποσότητα σπέρματος που παράγει ένας άντρας είναι 3,7 ml, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε ¾ από ένα κουταλάκι του γλυκού.

Ανησυχητική θεωρείται η παραγωγή σπέρματος κάτω από 1,5 ml.

Όπως συμβαίνει με τη στυτική λειτουργία του άνδρα, έτσι και η παραγωγή σπέρματος μειώνεται με την πάροδο των ετών. Έτσι, αν η μείωση στην ποσότητα του παραγόμενου σπέρματος είναι σταδιακή, σε διάστημα 5-10 ετών, μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική. Η σταδιακή μείωση μπορεί μάλιστα να αρχίσει να παρατηρείται ακόμη και από τη δεύτερη ή την τρίτη δεκαετία της ζωής του άνδρα. Ανησυχητική ένδειξη θεωρείται η απότομη μείωση στην ποσότητα του παραγόμενου σπέρματος.

Μερικές από τις παθήσεις που συνδέονται συνήθως με τη μειωμένη παραγωγή σπέρματος είναι ο υπογοναδισμός (χαμηλή τεστοστερόνη), ο διαβήτης και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο ζει το σπέρμα μέσα στον κόλπο
Ντους με ζεστό νερό και σπέρμα: Πώς επηρεάζεται το δεύτερο
Τι δείχνει το σπέρμα για την υγεία του άνδρα