ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Φαινόμενο Κούλιτζ: Η επιστημονική εξήγηση για την ανδρική απιστία

Μία μεγάλη μερίδα ανδρών, έχουν την τάση να είναι άπιστοι ακόμα και με τις πιο όμορφες γυναίκες. Και μπορεί για εμάς, κάτι τέτοιο να φαίνεται τελείως αδιανόητο, για τους επιστήμονες όμως εξηγείται πολύ απλά ως εφαρμογή του «φαινομένου Κούλιτζ» (Coolidge effect).

Φαινόμενο Κούλιτζ: Η επιστημονική εξήγηση για την ανδρική απιστία

Τι είναι όμως το φαινόμενο Coolidge;

Για πρώτη φορά, το φαινόμενο αυτό, που πήρε το όνομά του από ένα περιστατικό με τον 30ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Κάλβιν Κούλιτζ, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά σε ποντίκια στη δεκαετία του 1950.

Οι ερευνητές έβαλαν ένα αρσενικό ποντίκι στο κλουβί μαζί με 5 θηλυκά που βρίσκονταν σε οίστρο και δεν άργησαν να καταγράψουν μια φρενίτιδα συνουσιών.

Σταδιακά, η επιθυμία του αρσενικού για σεξ μειωνόταν και μετά από δύο μέρες εξανεμίστηκε εντελώς, παρότι τα θηλυκά ποντίκια συνέχιζαν να στέλνουν μηνύματα «διαθεσιμότητας».

Αρχικά οι ερευνητές υπέθεσαν ότι το αρσενικό ποντίκι είχε εξαντληθεί, αλλά όταν πρόσθεσαν στο κλουβί καινούργια θηλυκά, παρατήρησαν με μεγάλη έκπληξη ότι το αρσενικό ποντίκι ξαναβρήκε το ερωτικό του σφρίγος.

Τότε, άρχισε ένας δεύτερος κύκλος σεξουαλικής φρενίτιδας αλλά μόνο με τα καινούργια θηλυκά. Προέκυψε, δηλαδή, ότι το αρσενικό ποντίκι θυμόταν ποια θηλυκά είχε «εξυπηρετήσει» και τα απέφευγε συστηματικά.

Το πείραμα επαναλήφθηκε πολλές φορές και πάντα το αρσενικά ποντίκια έκαναν σεξ μόνο με τα νεοεισερχόμενα στο κλουβί θηλυκά.

Οι βιολόγοι πιστεύουν ότι το φαινόμενο εμφανίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια, όταν τα αρσενικά θηλαστικά ανέπτυξαν μια στρατηγική να γονιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερα θηλυκά.

Γιατί ονομάστηκε φαινόμενο Coolidge;

Στη δεκαετία του 1920, ο Αμερικανός πρόεδρος Κούλιτζ επισκέφθηκε με τη γυναίκα του μια κρατική φάρμα. Το ζεύγος είχε ξεναγηθεί χωριστά, με μια μικρή χρονική διαφορά.

Όταν η κυρία Κούλιτζ πέρασε μπροστά από ένα κοτέτσι ρώτησε τον ξεναγό αν ο κόκορας εκτελεί τα «καθήκοντά» του καθημερινά. «Πολλές φορές την ημέρα, κυρία», ήταν η απάντηση του ξεναγού. «Παρακαλώ, πείτε το αυτό στον κύριο Κούλιτζ», είπε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ.

Όταν πέρασε και ο πρόεδρος από το ίδιο σημείο, ο ξεναγός του μετέφερε τα λόγια της συζύγου του. Αφού σκέφτηκε λίγο, ο Αμερικανός πρόεδρος ρώτησε: «Με την ίδια κότα κάθε φορά;» «Όχι, με άλλη κότα κάθε φορά, κύριε», απάντησε ο ξεναγός. «Παρακαλώ, πείτε το αυτό στην κυρία Κουλιτζ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης:

Απαντήστε σε 2 ερωτήσεις για να δείτε αν έχετε βρει το άλλο σας μισό!

Ποιες στάσεις προτιμούν άνδρες & γυναίκες (γραφήματα) - Έρευνα του Θ. Ασκητή