ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Υστερεκτομή: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας;

Χιλιάδες γυναίκες που αντιμετωπίζουν γυναικολογικά προβλήματα υποβάλλονται σε υστερεκτομή, δηλαδή αφαίρεση της μήτρας.

Υστερεκτομή: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας;

Η διαδικασία αυτή υποστηρίζουν ότι τους δημιουργεί προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή και συγκεκριμένα ότι χάνουν την ικανότητά τους να απολαμβάνουν την ερωτική πράξη.

Ομάδα ειδικών μελέτησε την πορεία της υγείας 413 γυναικών που είχαν υποβληθεί είτε σε διακολπική υστερεκτομή (δηλαδή η επέμβαση γίνεται διαμέσου του κόλπου), είτε σε υφολική υστερεκτομή (δηλαδή αφαιρείται η μήτρα, αλλά ο τράχηλος παραμένει στη θέση του) ή σε ολική υστερεκτομή (αφαιρούνται και η μήτρα και ο τράχηλος).

Πριν οι συμμετέχουσες υποβληθούν στην επέμβαση κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την ερωτική τους ζωή. Επίσης αν αντιμετώπιζαν προβλήματα λίπανσης του κόλπου, οργασμού και πόνων κατά τη συνουσία. Οι ίδιες ερωτήσεις τους ετέθησαν και έξι μήνες μετά την επέμβαση.

bigstock Sexy Lovers Foreplay At Luxury 85306370

Από την επεξεργασία των απαντήσεων προέκυψε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα παρέμενε ίδια ακόμα και μετά την επέμβαση, ενώ από τις 32 γυναίκες που πριν την υστερεκτομή δεν ήταν σεξουαλικά ενεργές, οι μισές είχαν πλέον ενεργή σεξουαλική ζωή.

Επίσης η πλειοψηφία ανέφερε ότι η σεξουαλική απόλαυση είχε βελτιωθεί ενώ είχαν μειωθεί τα σεξουαλικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τους μελετητές η σεξουαλική ευημερία των γυναικών βελτιώνεται μετά την υστερεκτομή ανεξαρτήτως του είδους της επέμβασης, υπό την προϋπόθεση ότι η σχέση μεταξύ δυο συντρόφων, είναι ομαλή.

Διαβάστε επίσης:

Στυτική δυσλειτουργία: Για ποια ασθένεια χτυπάει «καμπανάκι»

Στοματικό σεξ: Πόσοι άντρες και πόσες γυναίκες το... τολμούν;