ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Φίλοι με τον πρώην: Τι δείχνει για την προσωπικότητα

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο δύο πρώην σύντροφοι να διατηρούν φιλική σχέση μετά το χωρισμό τους, χωρίς όμως να είναι πάντοτε σαφή τα κίνητρα που οδηγούν το πρώην ζευγάρι σε αυτήν την επιλογή.

Φίλοι με τον πρώην: Τι δείχνει για την προσωπικότητα

Μια νέα και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Personality and Individual Differences εξερευνεί τους πιθανούς λόγους που ωθούν άντρες και γυναίκες σε αυτήν την τακτική, αποδίδοντας τη συμπεριφορά τους σε συγκεκριμένα γνωρίσματα της προσωπικότητας.

bigstock Playful Couple 82894112

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους Lisa Welling και Justin Mogilski από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ που εκπόνησαν τη μελέτη, ορισμένα ζευγάρια καταφέρνουν να διατηρήσουν φιλική σχέση μετά το χωρισμό επειδή έχουν κάτι να κερδίσουν από αυτό, π.χ. χρήματα, σεξ ή και... πληροφορίες!

«Η φιλία μεταξύ άντρα και γυναίκας μετά το χωρισμό είναι λειτουργικά παρόμοια με μια φιλία ανάμεσα σε οποιοδήποτε άντρα και οποιαδήποτε γυναίκα στο βαθμό που επιτρέπει τη συνεχή ανταλλαγή επιθυμητών πόρων», γράφουν χαρακτηριστικά οι δύο ερευνητές.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι δύο ψυχολόγοι ρώτησαν 860 άτομα ποιοι είναι οι λόγοι να μείνει κανείς φίλος/η με τον/την πρώην σύντροφο. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν ως προς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους και συγκεκριμένα ως προς τη λεγόμενη «σκοτεινή τριάδα» (ναρκισσισμός, ψυχοπάθεια, μακιαβελλισμός). Τα άτομα που διαθέτουν τη «σκοτεινή τριάδα» στην προσωπικότητά τους έχουν την τάση να εκμεταλλεύονται και να εξαπατούν τους άλλους προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα άτομα αυτά συνηθίζουν να διατηρούν φιλίες για «στρατηγικούς» σκοπούς.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν και ανέλυσαν οι ερευνητές υπέδειξαν ότι τα άτομα με υψηλή βαθμολογία στη «σκοτεινή τριάδα» της προσωπικότητας είναι πιο πιθανό να διατηρούν σχέσεις με πρώην συντρόφους τόσο για πρακτικούς όσο και για σεξουαλικούς λόγου. Για παράδειγμα, τα άτομα με τάσεις ναρκισσισμού ήταν πιο πιθανό να διατηρήσουν σχέση με πρώην σύντροφο ώστε να είναι πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο σεξουαλικής συνεύρεσης.

Βέβαια, τα παραπάνω ευρήματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι υπάρχει πάντα κάποιο δόλιο σχέδιο πίσω από την επιθυμία να διατηρηθεί η φιλική σχέση ανάμεσα στους πρώην συντρόφους. Αντίστοιχες μελέτες που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν έχουν υποδείξει ότι μια φιλία ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα που προϋπήρχε της ερωτικής σχέσης έχει αρκετά στέρεες βάσεις ώστε να γίνει και πάλι απλή φιλία σε περίπτωση χωρισμού.

Δείτε κι αυτό:

Σεξ με τον πρώην: Πώς μας επηρεάζει ψυχολογικά;

Ποιον τύπο άντρα δεν μπορούν να ξεπεράσουν οι γυναίκες

Τεστ: Δείτε αν έχετε «σκοτεινή» προσωπικότητα