ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Κολεόσπασμος: Τι πρέπει να κάνει η γυναίκα για να τον αντιμετωπίσει

Ο κολεόσπασμος ή κολπικός σπασμός είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία, κατά την οποία υπάρχει επίμονη ή επανειλημμένη ακούσια σύσπαση των μυών του έξω τριτημορίου του κόλπου, κάνοντας αδύνατη την διείσδυση του πέους στον κόλπο.

Κολεόσπασμος: Τι πρέπει να κάνει η γυναίκα για να τον αντιμετωπίσει

Η γυναίκα αισθάνεται το σώμα της και συγκεκριμένα τα πόδια της να σφίγγουν και τον κόλπο της να κλείνει, αφήνοντας «έξω» το πέος του συντρόφου της.

Είναι σημαντικό τόσο για την ίδια τη γυναίκα όσο και τον σύντροφό της να καταλάβουν ότι δεν αποφεύγεται συνειδητά η επαφή και ότι η ίδια θέλει να κάνει σεξ, αδυνατεί όμως εξαιτίας του πόνου.

Αντιμετώπιση

Ο φαύλος κύκλος που προκαλεί ο κολεόσπασμος οφείλεται στο ότι η γυναίκα έχει τον φόβο ότι θα πονέσει, με αποτέλεσμα το σώμα της στην προσπάθειά του να προστατευτεί από την απειλή να «κλειδώνει».

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση είναι μία γυναικολογική εξέταση, κατά την οποία ο γυναικολόγος δείχνει την αντίδραση του κολπικού σπασμού στη γυναίκα ή το ζευγάρι.

Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση των γεννητικών οργάνων που θα δώσει πληροφορίες για την ύπαρξη ή μη οργανικών παραγόντων που επιβαρύνουν το πρόβλημα.

Η θεραπεία με τον σεξολόγο αρχίζει με ασκήσεις χαλάρωσης και αυτεπίγνωσης, όπως γενική εξερεύνηση του σώματος και ερεθισμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Οι ασκήσεις γίνονται από την ίδια τη γυναίκα στο σπίτι. Τα αποτελέσματα των ασκήσεων συζητούνται στις συνεδρίες.

Στη συνέχεια η γυναίκα μαθαίνει να εισάγει σταδιακά ένα έως τρία δάχτυλά της στον κόλπο, χωρίς να βιώνει μυϊκές συσπάσεις. Μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιήσει και διαστολείς (κυλινδρικές ράβδους διαφόρων μεγεθών) ώστε τα τοιχώματα του κόλπου να προσαρμοστούν προοδευτικά στη χαλάρωση.

Αφού η γυναίκα κάνει τα απαιτούμενα βήματα μόνη της, στη συνέχεια συμμετέχει και ο σύντροφός της στη διαδικασία, μέχρι το ζευγάρι να μπορεί να κάνει σεξ χωρίς να προκαλούνται μυϊκοί σπασμοί και η γυναίκα να νιώθει άνετα και ευχάριστα με την κολπική διείσδυση.

Διαβάστε επίσης:

Πόνος στο σεξ: 10 τρόποι να τον αντιμετωπίσετε

Πόσα γνωρίζουν τελικά οι άνδρες για τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα; Η απάντηση στο video!