ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σεξ με τον πρώην: Πώς μας επηρεάζει ψυχολογικά;

Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να χωρίσει, η σχέση που διατηρούν οι δύο σύντροφοι στη συνέχεια δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρη.

Σεξ με τον πρώην: Πώς μας επηρεάζει ψυχολογικά;

Μερικές φορές, οι δύο πρώην αποφασίζουν να διατηρήσουν επαφή ή ακόμη και να έχουν σεξουαλικές σχέσεις για κάποιο διάστημα.

Το σεξ με τον πρώην είναι πάντα κακή ιδέα; Ποια η γνώμη των ειδικών;

bigstock Family Relations 98503454

Στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2012 στην επιθεώρηση Journal of Social and Clinical Psychology, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 137 φρεσκοχωρισμένα ζευγάρια. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ενήλικες και ο χωρισμός συνοδευόταν από διαζύγιο. Οι συμμετέχοντες ήταν παντρεμένοι κατά μέσο όρο 13 χρόνια και είχαν χωρίσει περίπου 4 μήνες πριν την έναρξη της μελέτης.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες εάν διατήρησαν επαφή με τον/την πρώην από τη στιγμή του χωρισμού και εάν έκαναν σεξ κατά το διάστημα αυτό. Ρώτησαν επίσης τους συμμετέχοντες πώς ένιωθαν για τη σχέση τους με τον/την πρώην, εάν βίωναν συναισθήματα δυσφορίας και κατά πόσο είχαν αποδεχτεί ότι ο γάμος τους έχει τελειώσει.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (ποσοστό 82,5%) δήλωσαν πως διατηρούσαν επαφή με τον/την πρώην σύζυγο και ποσοστό 21,9% δήλωσαν ότι έχουν κάνει σεξ με τον πρώην από τότε που χώρισαν. Τα ποσοστά λοιπόν δείχνουν ότι είναι αρκετά συχνό να διατηρούνται επαφές –και μάλιστα σεξουαλικές– μετά το χωρισμό.

Ποιος είναι όμως ο ψυχολογικός αντίκτυπος του σεξ με τον πρώην; Η απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα φάνηκε να εξαρτάται από το εάν έχει αποδεχτεί ή όχι το άτομο το χωρισμό. Για όσους είχαν αποδεχτεί ότι ο χωρισμός είναι οριστικός, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ως προς την ψυχολογική κατάσταση ανάμεσα σε όσους έκαναν σεξ με τον πρώην και σε όσους δεν διατήρησαν τις ερωτικές επαφές.

Ωστόσο, μεταξύ όσων δεν είχαν αποδεχτεί το χωρισμό, το σεξ με τον πρώην φάνηκε να συνδέεται (παραδόξως) με καλύτερες ψυχολογικές εκβάσεις. Μια πιθανή ερμηνεία του φαινομένου είναι ότι το σεξ με τον πρώην στην περίπτωση αυτή καλύπτει εν μέρει το συναισθηματικό κενό που αφήνει ο χωρισμός.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το σεξ με τον πρώην είναι πάντα καλή ιδέα... Μια σημαντική παράμετρος που δεν εξετάστηκε στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης είναι κατά πόσο το σεξ με τον πρώην εμποδίζει το άτομο να προχωρήσει και να ξεκινήσει μια νέα ερωτική σχέση.

Διαβάστε επίσης:

Πώς αλλάζει μια σχέση μετά την απιστία

Πρόωρος οργασμός στις γυναίκες: Πόσο συνηθισμένος είναι;

Στοματικό σεξ: Πόσοι άντρες και πόσες γυναίκες το... τολμούν;