ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Μέγεθος προφυλακτικού: Οι κίνδυνοι όταν είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο

Το προφυλακτικό είναι με διαφορά η δημοφιλέστερη μέθοδος αντισύλληψης, καθώς προστατεύει σε ποσοστό έως και 98% από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη όταν χρησιμοποιείται σωστά.

Μέγεθος προφυλακτικού: Οι κίνδυνοι όταν είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο

Παράλληλα, προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια, η ηπατίτιδα και ο ιός HIV.

Για να είναι όμως το προφυλακτικό αποτελεσματικό ως μέσο αντισύλληψης αλλά και προστασίας από τα ΣΜΝ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο άντρας να επιλέξει το σωστό μέγεθος.

bigstock Man Opening Condom 200330416

Πολύ μεγάλο

Αν το προφυλακτικό είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος απ’ ό,τι πρέπει, τότε είναι πολύ πιθανό να γλιστρήσει ή και να φύγει εντελώς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, αυξάνοντας τον κίνδυνο έκθεσης στα σωματικά υγρά του/της συντρόφου.

Πολύ μικρό

Από την άλλη, αν το προφυλακτικό είναι πολύ στενό είναι πολύ πιθανό να σπάσει κατά τη διάρκεια του σεξ (δείτε εδώ τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση). Επίσης, στην περίπτωση αυτή ο άντρας δυσκολεύεται να επιτύχει επαρκή στύση και να φτάσει σε οργασμό.

Σωστό μέγεθος

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το σωστό μέγεθος του προφυλακτικού δεν εξασφαλίζει μόνο περισσότερη προστασία αλλά και μεγαλύτερη απόλαυση για τους δύο συντρόφους.

Για να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος προφυλακτικού θα πρέπει να λάβετε υπόψη κυρίως το πάχος του πέους αλλά φυσικά και το μήκος (σε στύση) και σε δευτερευόντως το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το προφυλακτικό, καθώς ορισμένα είναι πιο ελαστικά από άλλα.

Ενδεικτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω πίνακα για υπολογίσετε το μέγεθος του προφυλακτικού που πρέπει να επιλέξετε.

μεγεθος προφυλακτικου

Μπορείτε να πειραματιστείτε με μάρκες και είδη ώστε να καταλήξετε στο προφυλακτικό που εφαρμόζει ιδανικά και καλύπτει απόλυτα τις δικές σας ανάγκες.

Δείτε κι αυτό:

Ενημερωτικό βίντεο για τη σωστή χρήση του προφυλακτικού

Πόσο ασφαλές είναι το «ασφαλές σεξ»;

Σεξ χωρίς προστασία: Ποιες οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη vs. ΣΜΝ

Ένα σοβαρό λάθος στη χρήση του προφυλακτικού που μειώνει την αποτελεσματικότητά του

Ο απίστευτος λόγος που οι άντρες δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό