ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Ο λόγος που οι άνδρες πρέπει να κάνουν ασκήσεις Kegel

Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις άνδρες αντιμετωπίζει πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης, φτάνει δηλαδή πολύ γρήγορα σε κορύφωση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Ο λόγος που οι άνδρες πρέπει να κάνουν ασκήσεις Kegel

Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους, γνωστές και ως ασκήσεις Kegel, μπορούν να βοηθήσουν αυτούς τους άνδρες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Οι άνδρες έχουν το ίδιο δίκτυο μυών πυελικού εδάφους με τις γυναίκες, το οποίο εκτείνεται σαν αιώρα από τον κόκκυγα στο ηβικό οστό. Οι μύες υποστηρίζουν τη μέση, το υπογάστριο, την ουροδόχο κύστη, το έντερο και βοηθούν στην αποφυγή της ακράτειας ούρων και κοπράνων.

Στους άνδρες, οι μύες αυτοί περιβάλλουν τη βάση του πέους και ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της στύσης, του οργασμού και της εκσπερμάτισης. Επίσης είναι υπεύθυνοι για την αύξηση της ροής του αίματος στο πέος.

Όπως όλοι οι μύες, έτσι και οι μύες του πυελικού εδάφους αποδυναμώνονται με την αύξηση της ηλικίας. Για την ενδυνάμωσή τους, η οδηγία που δίνεται στους άνδρες είναι να σφίξουν τους μύες που θα χρησιμοποιούσαν εάν ήθελαν να διακόψουν την ούρηση, ή την έξοδο αερίων από το έντερο. Οι μύες πρέπει να διατηρούνται σε σύσπαση για μερικά δευτερόλεπτα και μετά να χαλαρώνουν. Η διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 10-15 φορές.

Οι ασκήσεις Kegel έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να παρατείνουν έως και δύο λεπτά την ανδρική στύση.

Μπορούν να γίνουν διακριτικά και δεν απαιτούν εξοπλισμό ή ειδικό χώρο.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014, περιγράφει λεπτομερώς τα οφέλη των ασκήσεων Kegel για τους άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόωρη εκσπερμάτιση. Οι 40 άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη, αντιμετώπισαν πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης για μεγάλο μέρος της ζωής τους.

Έκαναν τις ασκήσεις για περίπου μία ώρα τρεις φορές την εβδομάδα επί 12 εβδομάδες, προκειμένου να δουν βελτίωση.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, το 83% των ασθενών –33 στους 40– είχαν αποκτήσει τον έλεγχο του αντανακλαστικού τους και ήταν σε θέση να παρατείνουν τη διάρκεια της στύσης κατά δύο λεπτά και σαράντα δευτερόλεπτα σε αντίθεση με τη μέση διάρκειά της στην αρχή της μελέτης που ήταν 39 δευτερόλεπτα.

Οι ασκήσεις Kegel αποτελούν βασική θεραπεία τόσο για την πρόωρη εκσπερμάτιση, όσο και τη στυτική δυσλειτουργία.

Ο ακριβής ορισμός της πρόωρης εκσπερμάτισης ποικίλλει ανάλογα με τη μελέτη. Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι συμβαίνει όταν ο ανδρικός οργασμός επιτυγχάνεται εντός ενός λεπτού από τη διείσδυση στο γυναικείο κόλπο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η αναφέρεται σε οτιδήποτε διαρκεί λιγότερο από τέσσερα λεπτά.

Ανεξάρτητα από τη διάρκεια, η πρόωρη εκσπερμάτιση συμβαίνει νωρίτερα από όσο θα ήθελε ένας άνδρας και η σύντροφός του.

Η αιτία της πρόωρης εκσπερμάτισης δεν είναι σαφής, πιστεύεται όμως ότι είναι εν μέρει ψυχολογική.

Οι ψυχολογικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην πρόωρη εκσπερμάτιση είναι το άγχος, το έντονο στρες, η κατάθλιψη και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Και ενώ μπορεί να είναι επιβλαβές για τη συναισθηματική υγεία και την αυτοεκτίμηση ενός άνδρα, καθώς και για τη σύντροφό του, οι περισσότεροι άνδρες δεν αναζητούν ποτέ θεραπεία για αυτό.

Πηγή: Mail Online