ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Από τι έπασχε 32χρονος που επί 2 χρόνια είχε πρόωρη εκσπερμάτιση

Μιχάλης Θερμόπουλος

Σε μια ασυνήθιστη περίπτωση, οι πρόωρες και επώδυνες εκσπερματώσεις ενός νεαρού άνδρα αποδείχθηκε ότι είχαν μια σπάνια αιτία: μια κύστη που επηρέαζε νεύρα κοντά στη βάση του νωτιαίου μυελού του!

Από τι έπασχε 32χρονος που επί 2 χρόνια είχε πρόωρη εκσπερμάτιση
Bigstock

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Sexual Behavior, ένας 32χρονος άνδρας πήγε στο γιατρό μετά από περίπου δύο χρόνια πρόωρης εκσπερμάτισης (λιγότερο από 1 λεπτό από την έναρξη της σεξουαλικής επαφής). Έρευνες δείχνουν ότι το 30-40% των ανδρών εμφανίζει πρόωρη εκσπερμάτιση κάποια στιγμή στη ζωή του.

Τα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτισης ποικίλλουν ευρέως και μπορεί να είναι σωματικά (π.χ. ορμονικά) ή ψυχολογικά (π.χ. άγχος απόδοσης). Αλλά στην περίπτωση αυτού του ασθενούς, μια σάρωση σώματος αποκάλυψε ότι μια κύστη κοντά στο νωτιαίο μυελό του ήταν η αιτία.

Την περίοδο που εμφάνιζε πρόωρη εκσπερμάτιση, η κατάσταση του 32χρονου είχε επιδεινωθεί σταδιακά και έφτασε να έχει παρατεταμένες στύσεις χωρίς σεξουαλική διέγερση, ένα φαινόμενο ιατρικά γνωστό ως πριαπισμός. Άρχισε επίσης να αισθάνεται πόνο στην λεκάνη του, καθώς και πόνο κατά την εκσπερμάτιση.

Οι γιατροί σάρωσαν το κάτω μέρος της πλάτης του άνδρα με μαγνητική τομογραφία και εντόπισαν "μία οβάλ βλάβη" γύρω από το κάτω μέρος της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και την αρχή του ιερού οστού, οστά στη βάση της σπονδυλικής στήλης.

Τι είναι η κύστη Tarlov που προκάλεσε τη στυτική δυσλειτουργία του 32χρονου

Η βλάβη ήταν μια λεγόμενη κύστη Tarlov, ένας τύπος σάκου γεμάτου με υγρό που μερικές φορές σχηματίζεται γύρω από το ιερό οστό. Τέτοιες κύστεις μπορεί να προκύψουν για διάφορους λόγους, όπως φλεγμονή ή σωματικό τραύμα στη σπονδυλική στήλη, αν και η αναφορά του συγκεκριμένου περιστατικού δεν προσδιόρισε την ακριβή αιτία της κύστης αυτού του ασθενούς. Συνήθως, οι κύστεις εμφανίζονται ανάμεσα στις ρίζες των νεύρων που αναπτύσσονται έξω από τον νωτιαίο μυελό.

Συχνά, αυτές οι κύστεις δεν προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, η ωοειδής κύστη του 32χρονου συμπίεζε τη ρίζα των ιερών νεύρων, τα οποία, μεταξύ άλλων λειτουργιών, μεταδίδουν οδηγίες κίνησης και λαμβάνουν αισθητηριακές πληροφορίες από διάφορες δομές στην λεκάνη. Μια τέτοια συμπίεση μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική δυσλειτουργία.

Οι γιατροί αξιολόγησαν τη σοβαρότητα της πρόωρης εκσπερμάτισης του 32χρονου μέσα από ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματά του, καθώς και τον πυελικό του πόνο. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, “ο ασθενής είχε εμφανή πρόωρη εκσπερμάτιση και έντονο πόνο γύρω από την λεκάνη”, έγραψαν οι γιατροί του στην έκθεσή τους. Ως εκ τούτου, διαπίστωσαν ότι ήταν απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μετά την πλήρη αφαίρεση της κύστης μέσω χειρουργικής επέμβασης, “η πρόωρη εκσπερμάτιση και ο πόνος γύρω από την λεκάνη μειώθηκαν σημαντικά”, ανέφεραν οι γιατροί. Ο 32χρονος αξιολογήθηκε 6 μήνες μετά την επέμβαση και ανέφερε σημαντικές βελτιώσεις.

Εάν μια περίπτωση πρόωρης εκσπερμάτισης συνδέεται με κύστη Tarlov, η χειρουργική αφαίρεση του εξογκώματος μπορεί να βοηθήσει, κατέληξαν οι ερευνητές.

Πηγή: livescience.com