ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς φεύγει πιο γρήγορα η πιπιλιά στον λαιμό

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η λεγόμενη πιπιλιά είναι ένας μώλωπας που προκαλείται από επιφανειακό τραυματισμό στο δέρμα, όπως ρούφηγμα ή δάγκωμα.

Πώς φεύγει πιο γρήγορα η πιπιλιά στον λαιμό
Bigstock

Παρόλο που δεν είναι σοβαρός τραυματισμός, μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικός, κυρίως επειδή αποτελεί... τεκμήριο ερωτικής δραστηριότητας! Λοιπόν, πώς μπορείτε να απαλλαγείτε το συντομότερο δυνατόν από μια πιπιλιά;

Ο δερματολόγος δρ. Alok Vij εξηγεί πώς να ελαχιστοποιήσετε την όψη μιας πιπιλιάς ενώ περιμένετε να “ξεθωριάσει” πλήρως.

Τι να κάνετε για να απαλλαγείτε από μια πιπιλιά

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από συμβουλές που ισχυρίζονται ότι εξεφανίζουν τις πιπιλιές εν μία νυκτί. Αλλά μην βιαστείτε να... ξύσετε τον μώλωπα ή να βάλετε οδοντόκρεμα επάνω, με την ελπίδα ότι θα εξαφανιστεί γρηγορότερα! Ο δρ. Vij λέει ότι δεν υπάρχει πραγματική επιστήμη για τα περισσότερα από αυτά τα κόλπα και μπορείτε πραγματικά να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό εάν ξύσετε, τρυπήσετε ή ερεθίσετε την επιφάνεια του δέρματος που έχει μελανιάσει:

“Η πιπιλιά είναι ένας λεκές στο δεύτερο στρώμα του δέρματος, που ονομάζεται χόριο. Οποιαδήποτε λειαντική θεραπεία του δέρματος, όπως το τρίψιμο με οδοντόκρεμα ή η προσπάθεια να γρατσουνιστεί ο αποχρωματισμός, θα ήταν πολύ επιφανειακή για να επηρεάσει την πιπιλιά. Και θα μπορούσε ακόμη και να κάνει το πρόβλημα πιο εμφανές με γρατσουνιές, αιμορραγία, επιπλέον αποχρωματισμό και σχηματισμό ουλών”.

Αντίθετα, ο δρ. Vij συνιστά τα παρακάτω για την ελαχιστοποίηση της εμφάνισης της πιπιλιάς, καθώς αυτή θεραπεύεται.

Εφαρμόστε ζεστές κομπρέσες

Η καλύτερη πιθανότητα που έχετε είναι να περιποιηθείτε την πιπιλιά με τις κλασικές ζεστές κομπρέσες.

“Οι ζεστές κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν στο άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων του σώματός σας και στη διάσπαση του λεκέ, αφαιρώντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια που έχουν χυθεί από τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα”, εξηγεί.

Μπορείτε να κάνετε την ακόλουθη μέθοδο έως και τέσσερις φορές την ημέρα:

  1. Ζεστάνετε ένα μπολ με νερό στον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να να μπορείτε ίσα-ίσα να κρατήσετε το δάχτυλό σας βυθισμένο σε αυτό. Θα έπρεπε να είναι πιο ζεστό από το νερό που κάνετε μπάνιο, αλλά όχι και πολύ καυτό.
  2. Μουλιάστε δύο καθαρές πετσέτες στο μπολ με νερό, μετά πιάστε την μία και στίψτε τη. Εφαρμόστε την στην πιπιλιά και κρατήστε την εκεί μέχρι να επανέλθει η πετσέτα σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, επιστρέψτε αυτό το πανί στο μπολ με νερό και στύψτε το άλλο, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία με το δεύτερο πανί.
  3. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία 3-4 φορές, για συνολικά 15 έως 20 λεπτά. Ίσως χρειαστεί να ξαναζεστάνετε το μπολ με νερό μεταξύ των εφαρμογών καθώς κρυώνει.

Αποφύγετε τις κρύες κομπρέσες

Αν και οι κρύες κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις πιο σημαντικών τραυματισμών (μελανιές), μην μπείτε στον κόπο να τις βάλετε στην πιπιλιά, εκτός κι αν είναι τα πρώτα λεπτά αφότου... σας έγινε. Το να παγώσετε αμέσως το σημείο μπορεί να προσφέρει ελάχιστη ανακούφιση από ερεθισμούς ή φλεγμονές, αλλά δεν θα βοηθήσει με τον ίδιο τρόπο που θα βοηθούσε στο πόδι που χτυπήσατε στο κομοδίνο για παράδειγμα.

“Το τραύμα στο δέρμα από την πιπιλιά είναι ελάχιστο, ώστε το κρύο δεν κάνει πολύ καλό”, λέει ο δρ Vij.

Αντίθετα, ξεκινήστε άμεσα τις ζεστές κομπρέσες και επαναλάβετε για όσες μέρες χρειάζεται μέχρι να ξεθωριάσει το σημάδι.

Χρησιμοποιήστε θεραπευτικά τζελ και κρέμες

Μπορείτε να εφαρμόσετε τζελ ή κρέμες που περιέχουν τα ακόλουθα συστατικά για να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης:

  • Arnica: Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι ακριβώς γιατί, αλλά αυτή η ουσία έχει βρεθεί ότι βοηθά τους μώλωπες να επουλωθούν πιο γρήγορα. Αλλά αποφύγετέ την, εάν παίρνετε αραιωτικά αίματος.
  • Βιταμίνη C: Έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C συμβάλλει στην πήξη του αίματος, γεγονός που βοηθά στην μείωση των μελανιών.
  • Βιταμίνη Κ: Αν και η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στην εξαφάνιση των μελανιών, εφαρμόστε την τοπικά αντί να τη λαμβάνετε από το στόμα. Η από του στόματος βιταμίνη Κ σχετίζεται με περισσότερους πιθανούς κινδύνους.

Ορισμένες πηγές προτείνουν την εφαρμογή αλόης βέρα, η οποία μπορεί να καταπραΰνει τη φλεγμονή του δέρματος (όπως στην περίπτωση των ηλιακών εγκαυμάτων), αλλά ο δρ. Vij λέει ότι στην πραγματικότητα δεν βοηθάει πολύ στις πιπιλιές:

"Στην πιπιλιά δεν υπάρχει τόσο μεγάλη φλεγμονή του δέρματος. Είναι απλώς ένα ελαφρύ τραύμα”.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φύγει μια πιπιλιά

Δεν υπάρχει γρήγορος και εύκολος τρόπος να απαλλαγείτε από μια πιπιλιά. Όπως και άλλες μορφές μώλωπα, οι πιπιλιές χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν. Έτσι, πιθανότατα δεν θα τη δείτε να φεύγει μέσα σε μια νύχτα, πόσο μάλλον σε λίγες ώρες.

Αλλά υπάρχουν και καλά νέα: Οι περισσότεροι μώλωπες διαρκούν από τρεις ημέρες έως δύο εβδομάδες. Οι πιπιλιές είναι μια επιφανειακοί μώλωπες, επομένως δεν χρειάζονται τόσο χρόνο για να επουλωθούν όσο άλλοι τύποι.

“Το τραύμα στο δέρμα που προκαλεί μια πιπιλιά δεν είναι τόσο μεγάλο όσο εκείνο που προκαλεί, ας πούμε, ένα μαυρισμένο μάτι. Έτσι, οι πιπιλιές επουλώνονται νωρίτερα σε σύγκριση με άλλες αιτίες μώλωπα”, επαναλαμβάνει ο δρ. Vij.

Πηγή: clevelandclinic.org