ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

8 τρόποι που το σεξ κάνει καλό στην υγεία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ψάχνετε για μια δραστηριότητα που μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά;

8 τρόποι που το σεξ κάνει καλό στην υγεία

Σύμφωνα με ένα σημαντικό και διαρκώς αυξανόμενο σύνολο ερευνών, η σεξουαλική δραστηριότητα κάνει με διάφορους τρόπους καλό στην υγεία.

Μελέτες έχουν αναδείξει ένα ευρύ φάσμα θετικών ψυχολογικών και φυσιολογικών επιπτώσεων στην υγεία που σχετίζονται συγκεκριμένα με την διεισδυτική σεξουαλική πέους-κόλπου. Άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες, μπορεί να έχουν πιο αδύναμα οφέλη, καθόλου οφέλη ή (στις περιπτώσεις αυνανισμού και πρωκτικής επαφής) αρνητικές συσχετίσεις με την υγεία. Η χρήση προφυλακτικού φαίνεται επίσης να μειώνει ορισμένα οφέλη της σεξουαλικής διεισδυτικής επαφής.

Ακολουθούν τα πιο σημαντικά οφέλη του σεξ για την υγεία:

1. Το σεξ κάνει καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα

Έρευνες δείχνει ότι όσοι κάνουν σεξ 1-2 φορές την εβδομάδα έχουν περισσότερα αντισώματα τύπου Α στο σάλιο τους. Αυτά βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών και λειτουργούν προστατευτικά στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Ωστόσο, οι αναφερόμενες επιδράσεις του σεξ στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ μεταβλητές και διαφέρουν μεταξύ αντρών και γυναικών, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως η ψυχική υγεία. Μερικές από αυτές τις διαφορές μπορεί να οφείλονται στις αλλαγές στην λειτουργία του ανοσοποιητικού, οι οποίες συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη γονιμότητα.

2. Το σεξ βελτιώνει τον ύπνο

Ο οργασμός προκαλεί την απελευθέρωση της ορμόνης ωκυτοκίνη, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε και να βιώσετε βαθύ, επανορθωτικό ύπνο. Ο καλής ποιότητας, ξεκούραστος ύπνος υποστηρίζει επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Στην ερώτηση για το πώς το σεξ (είτε με σύντροφο, είτε με αυνανισμό) επηρεάζει τον ύπνο τους, οι περισσότεροι απαντούν ότι κοιμούνται καλύτερα μετά τον οργασμό. Λένε επίσης ότι κοιμούνται πιο γρήγορα.

3. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που κάνουν συχνά σεξ είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο. Το σεξ μπορεί να βελτιώσει την αντοχή και τείνει να συνδέεται με συνήθειες πιο υγιεινής διατροφής. Εντούτοις, η ίδια μελέτη βρήκε, ότι οι άνδρες που εμφανίζουν συμπτώματα καρδιακής νόσου θα πρέπει να μιλήσουν στον γιατρό τους σχετικά με τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων κατά τη διάρκεια του σεξ.

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων σε μεσήλικες άνδρες (ηλικίας 45-59 ετών). Υπάρχουν επίσης κάποια στοιχεία για βελτιωμένη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας για άτομα που έχουν κολπική επαφή.

Επιπλέον, τα άτομα που κάνουν περισσότερο σεξ έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή ή άλλες αιτίες, αλλά μέρος αυτής της σύνδεσης αποδίδεται στο γεγονός ότι οι υγιέστεροι άνθρωποι είναι και πιο πιθανό να κάνουν περισσότερο σεξ.

Έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της σεξουαλικής επαφής και της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, συγκεκριμένα της συστολικής (“μεγάλης”).

4. Καίει θερμίδες

Είναι μια μορφή μέτριας άσκησης, που παρομοιάζεται με ένα γρήγορο περπάτημα ή με το ανέβασμα σκαλοπατιών. Το σεξ μπορεί να κάψει 5 θερμίδες/λεπτό, δηλαδή 4 θερμίδες περισσότερες ανά λεπτό από το να βλέπετε τηλεόραση!

5. Το σεξ μπορεί να μειώσει τον πόνο

Έρευνες δείχνουν ότι το σεξ μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ενδορφινών: ορμονών που καταστέλλουν τον πόνο. Η κολπική διέγερση έχει βρεθεί ότι εμποδίζει τον χρόνιο πόνο στην πλάτη και στα πόδια. Οι γυναίκες αναφέρουν ότι η αυτοδιέγερση μέσω αυνανισμού μπορεί να ανακουφίσει από τις κράμπες της περιόδου, την αρθρίτιδα και τους πονοκεφάλους.

6. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Έρευνα έχει δείξει ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν τουλάχιστον 21 φορές τον μήνα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

7. Μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμηση

Το πώς νιώθουν οι άνθρωποι για τον εαυτό τους συνδέεται με την εμπειρία της σεξουαλικής απόλαυσης. Οι νέοι που απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ βιώνουν και υψηλότερη αυτοεκτίμηση και μεγαλύτερη αίσθηση αυτονομίας. Και το να νιώθετε καλύτερα για τον εαυτό σας βελτιώνει την ικανότητά σας να απολαμβάνετε το σεξ και αντιστρόφως.

8. Το σεξ μειώνει το στρες

Πολλοί διαπιστώνουν ότι το σεξ λειτουργεί ευεργετικά στην μείωση του άγχους. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί βιολογικά: αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις του σεξ στην ορμόνη του στρες, κορτιζόλη.

Μια μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις της σεξουαλικής επαφής στα επίπεδα στρες 183 ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι, σε περιόδους στρες, τα υψηλότερα επίπεδα ερωτικής συνεύρεσης και οικειότητας διευκόλυναν την αντιμετώπιση (για τις γυναίκες) και την ανάκαμψη (και για τα δύο φύλα) από το άγχος.

Τόσο αυτή, όσο και άλλες μελέτες, έχουν δείξει ότι δεν είναι μόνο το καθαυτό σεξ που μειώνει το άγχος: είναι και η στοργή και η οικειότητα. Η ερωτική ψυχική σύνδεση φαίνεται να είναι εξίσου σημαντική με την καθαυτή σεξουαλική δραστηριότητα. Η συσχέτιση είναι αμφίδρομη: το σεξ μειώνει το άγχος και κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους και οι πιο ευτυχισμένοι, λιγότερο αγχωμένοι άνθρωποι κάνουν περισσότερο σεξ.

Πηγή: studyfinds.org