ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σχέσεις: Τα κλισέ που επιβεβαιώνει η επιστήμη

Οι ερευνητές δενπαραβλέπουν να μελετούν τις σχέσεις και τον έρωτα και μάλιστα έχουν πολύ ενδιαφέρονταπράγματα να πουν.

Σχέσεις: Τα κλισέ που επιβεβαιώνει η επιστήμη

Οι ερευνητές δενπαραβλέπουν να μελετούν τις σχέσεις και τον έρωτα και μάλιστα έχουν πολύ ενδιαφέρονταπράγματα να πουν.

Είναι γνωστό πωςο έρωτας αλλάζει τον άνθρωπο και υπάρχουν μάλιστα ορισμένα στερεότυπα για τις σχέσεις.Μελέτες όμως αποδεικνύουν πως ορισμένα από αυτά ισχύουν στην πραγματικότητα.

- Ο έρωτας κάνειτα πάντα να κινούνται σε αργή κίνηση: Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι σύντροφοι που περπατούν πλάι-πλάι επιβραδύνουν το ρυθμό τους κατά 7%. Οι ερευνητές από τοΠανεπιστήμιο Seattle Pacific υποστηρίζουν ότι η οικειότητα καλλιεργείται ότανοι σύντροφοι βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλο και περπατούν αργά.

- Οι ερωτευμένοι άνδρεςέχουν μάτια μόνο για τη σύντροφό τους: Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στοΠανεπιστήμιο της Φλόριντα, οι άνδρες που βρίσκονταν σε μια ευτυχισμένη σχέσηασυναίσθητα έστρεφαν το βλέμμα τους μακριά όταν τους έδειχναν φωτογραφίεςεκπληκτικά γοητευτικών γυναικών. Πρώτα βέβαια, είχε ζητηθεί από τους συμμετέχοντεςνα γράψουν λίγα λόγια για τη σύντροφό τους. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ηεπιθυμία των ανδρών να μείνουν πιστοί είναι «προγραμματισμένη» στον εγκέφαλό τουςκαι πηγάζει από τα πρωτόγονα ένστικτα της επιβίωσης και της προστασίας της οικογένειας.

- Οι άνδρες δενκαταλαβαίνουν τις γυναίκες: Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άνδρες δενμπορούν να αποκωδικοποιήσουν τι αισθάνονται οι γυναίκες όταν τις κοιτούν σταμάτια. Αντιθέτως, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καταλάβουν τι σκέφτεται και τιαισθάνεται ένας άλλος άνδρας. Επειδή οι άλλοι άνδρες αποτελούν «απειλή», είναιπιθανό ο ανδρικός εγκέφαλος να εξελίχθηκε ώστε να αντιλαμβάνεται καλύτερα καιταχύτερα τι αισθάνονται οι άλλοι άνδρες, υποστηρίζουν οι συντάκτες της σχετικήςμελέτης.