ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ραδιενεργά σωματίδια πυρηνικών δοκιμών του παρελθόντος παραμένουν ακόμα στη στρατόσφαιρα

Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, δηλαδή στη στρατόσφαιρα,παραμένουν για χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο πίστευαν ως τώρα οιεπιστήμονες, τα ραδιενεργά
Τα ραδιενεργά σωματίδια πυρηνικών δοκιμών του παρελθόντος παραμένουν ακόμα στη στρατόσφαιρα

Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, δηλαδή στη στρατόσφαιρα,παραμένουν για χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο πίστευαν ως τώρα οιεπιστήμονες, τα ραδιενεργά κατάλοιπα των πυρηνικών δοκιμών πουπραγματοποιήθηκαν στη Γη πριν από δεκαετίες, καθώς και των κατά καιρούςπυρηνικών ατυχημάτων, σύμφωνα με μία νέα ελβετική έρευνα που δημοσιεύεται στοπεριοδικό «Nature Communications».

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι τα ραδιενεργά ίχνη θαέπρεπε να είναι μηδαμινά πλέον, η νέα έρευνα με επικεφαλής τον δρα Χοσέ ΚόρτσοΑλβαράδο του Ινστιτούτου Φυσικής Ακτινοβολιών του πανεπιστημιακού νοσοκομείουτης Λωζάνης, δείχνει ότι τα ισότοπα του πλουτωνίου και του καισίου παραμένουνακόμα σε απρόσμενα υψηλές συγκεντρώσεις στη στρατόσφαιρα.

Το μεγαλύτερο μέρος των ραδιενεργών σωματιδίων εξαφανίζεταικατά τα πρώτα χρόνια μετά από μια πυρηνική έκρηξη, όμως ένα όχι αμελητέοποσοστό τους παραμένει στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας για δεκαετίες ή καιγια εκατοντάδες -ή ακόμα και χιλιάδες-χρόνια. Ωστόσο, η ποσότητα αυτή δεν είναιτόσο υψηλή, ώστε να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας σύμφωνα με τον Αλβαράδο,ο οποίος εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, στις δεκαετίες του '50και του '60, έγιναν πολλές πυρηνικές δοκιμές και από τα δύο «στρατόπεδα», καθώςαναπτύσσονταν συνεχώς νέα πυρηνικά όπλα.

Μετά από μισό αιώνα και παραπάνω, αυτή η πυρηνική«κληρονομιά» συνεχίζει να βαραίνει πάνω στη Γη και την ανθρωπότητα.