ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 69χρονος που προσβλήθηκε από MERS

Αμετάβλητη και κρίσιμη εξακολουθεί να παραμένει από χτες η κατάσταση της υγείας του 69χρονου Έλληνα, μόνιμου κατοίκου Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος νοσηλεύεται σε Ειδική Μονάδα Αρνητικής Πίεσης νοσοκομείου, αφού διαπιστώθηκε ότ
Σε κρίσιμη κατάσταση ο 69χρονος που προσβλήθηκε από MERS

Αμετάβλητη και κρίσιμη εξακολουθεί να παραμένει από χτες η κατάσταση της υγείας του 69χρονου Έλληνα, μόνιμου κατοίκου Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος νοσηλεύεται σε Ειδική Μονάδα Αρνητικής Πίεσης νοσοκομείου, αφού διαπιστώθηκε ότι προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο και μεταδοτικό κορονοϊό MERS.

Η διάγνωση επιβεβαιώθηκε και από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεράποντες ιατροί έχουν ήδη ετοιμάσει ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σε περίπτωση που η κατάσταση της υγείας του επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Την ίδια στιγμή αναμένεται σύντομα να πάρουν δείγμα αίματος και από τη σύζυγο του 69χρονου προκειμένου να διαπιστώσουν αν και αυτή έχει προσβληθεί από τον ιό. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, η Ελλάδα προμηθεύτηκε πειραματικά φάρμακα που θα χορηγηθούν στον ασθενή.

Ο 69χρονος Έλληνας, που είναι μόνιμος κάτοικος Σαουδικής Αραβίας, έφτασε στην Αθήνα με αεροπορική πτήση την Μ. Πέμπτη, 17 Απριλίου και εν συνεχεία μετέβη με ταξί από το αεροδρόμιο στην Αμφιάλη του Πειραιά, κάποια στιγμή μεταξύ 14:00 και 16:00.

Οι Αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τον οδηγό του ταξί που μετέφερε τον ασθενή, αφού ο κορονοϊός MERS είναι μεταδοτικός και διατρέχει κίνδυνο να έχει μολυνθεί τόσο ο ίδιος, όσο και άλλα πρόσωπα που ήρθαν σε επαφή μαζί του έκτοτε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι υπόλοιποι συνεπιβάτες του 69χρονου στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από την Τζένα στην Αθήνα βρίσκονται σε καραντίνα.


Τόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) επαναλαμβάνουν την έκκληση τους προς όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό να τους ενημερώσει προκειμένου ο οδηγός ταξί να βρεθεί άμεσα και να ελεγχθεί αν έχει μολυνθεί και ο ίδιος.


Πάντως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία και ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα δημόσιας υγείας και διασπορά στην κοινότητα.

Να σημειωθεί ότι ο MERS είναι ένα νέο μέλος της οικογένειας των κορονοιών και το 2012 αναγνωρίστηκε ως παθογόνος για τον άνθρωπο. Οι κορονοιοί ευθύνονται για ασθένειες που κυμαίνονται σε σοβαρότητα από το κοινό κρυολόγημα μέχρι τον SARS. Από τον MERS έχουν χάσει την ζωή τους σε όλον τον κόσμο 93 άτομα.

Η περίπτωση του 69χρονου, είναι η 10η που σημειώνεται στην Ευρώπη.

Σχετική αναφορά στο κρούσμα του κορονοϊού MERS (Middle Eastern Respiratory Syndrome) έκανε σήμερα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στην επίσημη ιστοσελίδα του. Ο ΠΟΥ ενημερώνει για τον τρόπο που έφτασε ο 69χρονος στην Αθήνα και για τα μέτρα των ελληνικών Αρχών για να απομονωθεί το περιστατικό και να νοσηλευθεί με ασφάλεια ο ασθενής.

Διαβάστε επίσης:

Σταθερή η κατάσταση του ασθενούς που πάσχει από κορονοϊό- Αναζητείται ο ταξιτζής

Συναγερμός! Κρούσμα λοίμωξης από τον επικίνδυνο κορονοϊό MERS