ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κατάθλιψη συνδέεται με την εκδήλωση Πάρκινσον

Νέα μελέτηυποδεικνύει πως η κατάθλιψη συγκαταλέγεται στους παράγοντες κινδύνου για τηνόσο Πάρκινσον.

Η κατάθλιψη συνδέεται με την εκδήλωση Πάρκινσον

Νέα μελέτηυποδεικνύει πως η κατάθλιψη συγκαταλέγεται στους παράγοντες κινδύνου για τηνόσο Πάρκινσον.

Στο πλαίσιοαναδρομικής ανάλυσης, οι ερευνητές μελέτησαν 4.636 ασθενείς με κατάθλιψη και18.544 υγιή άτομα. Η μελέτη διήρκησε συνολικά 10 χρόνια. Προκειμένου νααποκλείσουν το ενδεχόμενο η κατάθλιψη να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα τουΠάρκινσον, οι ερευνητές δεν συμπεριέλαβαν στη μελέτη ασθενείς που είχανδιαγνωσθεί με κατάθλιψη εντός 5 ετών από την εκδήλωση του Πάρκινσον. Η μέσηηλικία των ατόμων με κατάθλιψη ήταν 41 έτη, ενώ για τους συμμετέχοντες που έπασχαναπό Πάρκινσον και κατάθλιψη η μέσηηλικία ήταν 64 έτη.

Η μελέτηδημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο στο περιοδικό Neurology. Συνολικά 66ασθενείς με κατάθλιψη (1,42%) εμφάνισαν Πάρκινσον, ενώ 97 (0,52%) έπασχαν απόΠάρκινσον χωρίς να έχουν διαγνωσθεί με κατάθλιψη.

Οι ερευνητέςέλαβαν υπ’ όψιν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και άλλες ασθένειες (π.χ.διαβήτης, υπέρταση).

Σύμφωνα με τους New York Times, η κλινική διάγνωση της κατάθλιψηςσυνδέθηκε με τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον.

«Η μελέτη δενυποδεικνύει ότι η κατάθλιψη οδηγεί πάντα στη νόσο Πάρκινσον», δήλωσε ηεπικεφαλής της μελέτης Albert C. Yang, καθηγητής ψυχιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Yang-Ming της Ταϊβάν.

«Ειδικότερα οιηλικιωμένοι που εκδηλώνουν βαριάς μορφής κατάθλιψη θα πρέπει να γνωρίζουν ότιδιατρέχουν κίνδυνο νευρολογικής βλάβης και εκδήλωσης Πάρκινσον.»