ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Η γενναιοδωρία κάνει καλό στην υγεία

Η γενναιοδωρία,είτε προσφέρουμε χρόνο είτε χρήμα, δεν επηρεάζει μόνο όσους επωφελούνται από τηνπροσφορά μας.

Έρευνα: Η γενναιοδωρία κάνει καλό στην υγεία

Η γενναιοδωρία,είτε προσφέρουμε χρόνο είτε χρήμα, δεν επηρεάζει μόνο όσους επωφελούνται από τηνπροσφορά μας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουνότι έχει θετική επίδραση και στη δική μας υγεία όταν κάνουμε μια καλή πράξη γιατους άλλους.

1. Η γενναιοδωρίαμειώνει το στρες

Η τσιγκουνιά καιτο αίσθημα της ντροπής που τη συνοδεύει σχετίζονται άμεσα με τα αυξημέναεπίπεδα στρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό ScientificAmerican. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που προσφέρουν απλόχερα χρήματαδεν παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία παράγεται στον οργανισμόόταν αντιμετωπίζουμε στρες.

2. Η εργασιακή ευτυχία εξαρτάται από τη γενναιοδωρία

Βοηθώντας συνεργάτεςκαι συναδέλφους είμαστε πιο ευτυχείς στον εργασιακό μας χώρο, υποστηρίζουνερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν. Η μελέτη τους, η οποίαδημοσιεύεται στον περιοδικό American Review of Public Administration, δείχνειότι ο αλτρουισμός καλλιεργεί την καλή διάθεση και την αφοσίωση στην εργασία.

3. Η γενναιοδωρίαχαρίζει χρόνια ζωής

Ερευνητές από τοΠανεπιστήμιο του Μπάφαλο δηλώνουν πως υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της προσφοράςκαι του μειωμένου κινδύνου για πρόωρο θάνατο. Τα ευρήματα της σχετικής μελέτης δημοσιεύονταιστο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Public Health και υποδεικνύουνότι όταν βοηθάμε τους άλλους οι κίνδυνοι για την υγεία μας περιορίζονταισημαντικά.

4. Η γενναιοδωρίαβοηθά στον ευτυχισμένο γάμο

Η γενναιοδωρίαείναι ένα από τα σημαντικότερα μυστικά του ευτυχισμένου γάμου, σύμφωνα μεέκθεση που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ το 2011. Φαίνεται πως οι σύντροφοι είναι πιοευτυχισμένοι όταν προσφέρουν συναισθηματικά και πρακτικά, από το να φτιάξουνμια κούπα καφέ έως να συγχωρήσουν ένα σφάλμα.

5. Η γενναιοδωρίαενισχύει την ψυχική υγεία

Πρόσφατη επισκόπησηπου πραγματοποιήθηκε με βάση 40 παλαιότερες μελέτες έδειξε ότι ο εθελοντισμόςδίνει ώθηση την ευεξία και την ικανοποίηση από τη ζωή, ενώ παράλληλα προστατεύειαπό την κατάθλιψη.