ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε Έλληνες στους καλύτερους ερευνητές της 15ετίας

Ανάμεσα στους 400 καλύτερους ερευνητές της τελευταίας 15ετίας βρίσκονται 5 Έλληνες επιστήμονες που έχουν διακριθεί για τις έρευνές τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πέντε Έλληνες στους καλύτερους ερευνητές της 15ετίας

Ανάμεσα στους 400 καλύτερους ερευνητές της τελευταίας15ετίας βρίσκονται 5 Έλληνες επιστήμονες που έχουν διακριθεί για τις έρευνέςτους σε παγκόσμιο επίπεδο.


Η λίστα με τους καλύτερους επιστήμονες δημοσιεύθηκε στηνεπιθεώρηση «European Journal of Clinical Investigation».


Από τους 5 Έλληνες ερευνητές της λίστας, μόνο οδιακεκριμένος καθηγητής της Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. ΓιώργοςΧρούσος ζει και εργάζεται πλέον μόνιμα στην Ελλάδα μετά την επιστροφή του απότην Αμερική, ενώ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης,είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Οι άλλοι 3 ερευνητές είναι ο διεκδικητής του Νόμπελ Χημείας2013 Πολ Αλιβιζάτος, ο ιδρυτής της εταιρείας Βιοτεχνολογίας ΓιώργοςΓιανκόπουλος και ο καθηγητής Καρδιαγγειακής Γενωμικής στη Βρετανία ΠάνοςΔελούκας.


Γιώργος Χρούσος

Ο Γιώργος Χρούσος είναι καθηγητής Παιδιατρικής στοΠανεπιστήμιο Αθηνών και πριν επιστρέψει στην Ελλάδα ήταν διευθυντής τουτμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του ΕθνικούΙνστιτούτου Υγείας του Παιδιού των ΗΠΑ και καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογίαςκαι Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το Ιδρυμα Επιστημονικών Πληροφοριών των ΗΠΑ,είναι ένας από τους πιο συχνά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο στην ΚλινικήΙατρική, στη Βιολογία και στη Βιοχημεία, αλλά και ο συχνότερα αναφερόμενοςπαιδίατρος και ενδοκρινολόγος παγκοσμίως.


Πολ Αλιβιζάτος

Ο Πολ Αλιβιζάτος, καθηγητής Ερευνας Νανοεπιστημών καιΝανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, ήταν από τουςβασικούς διεκδικητές του Νομπέλ Χημείας το 2013, αλλά οι προβλέψεις του ThomsonReuters δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ειδικεύεται στους νανοκρυστάλλους, και θεωρείται αυθεντίαστον τομέα της νανοτεχνολογίας και της επιστήμης των υλικών. Έχει τιμηθεί μεκορυφαία επιστημονικά βραβεία, όπως Βραβείο Linus Pauling (2011) και Βραβείο Χημείας Wolf (2012).


Γιάννης Ιωαννίδης

Μέχρι το 2010 ήταν τακτικός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή τουΠανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Τμήμα Επιδημιολογίας. Έγινε γνωστός στην παγκόσμιαιατρική κοινότητα, το 2005 με την πολυσυζητημένη εργασία του «Γιατί τα ευρήματατων περισσότερων δημοσιευμένων επιστημονικών ερευνών είναι αναληθή».Ειδικεύθηκε στην παθολογία και τα λοιμώδη νοσήματα στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντκαι Ταφτς. Μάλιστα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ δίδαξε ως καθηγητής. Σήμερα, είναικαθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο ΠανεπιστήμιοΣτάνφορντ


Γιώργος Γιανκόπουλος


Ο κ. Γιανκόπουλος αν και οι σπουδές του και οι έρευνές τουήταν πολλά υποσχόμενες, εκείνος δε θέλησε να ακολουθήσει ακαδημαική καριέρα.

Ιδρυσε τη δική του βιοφαρμακευτική εταιρεία, και ο μισθόςτου ανέρχεται σταα 80 εκατ. δολάρια. Ο Γιώργος Γιανκόπουλος είναι ιδρυτής καιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron Pharmaceutical


Πάνος Δελούκας

Ο Πάνος Δελούκας είναι καθηγητής Καρδιαγγειακής Γενωμικήςκαι μέλος στο Ερευνητικό Ιδρυμα Welcome Trust Sanger της Βρετανίας.

Έχει γίνει ευρύτερα γνωστός από τις μελέτες που έχει κάνειγια τα γονίδια της νεότητας.

Το 1994 έγινε μέλος του μεγάλου ερευνητικού βρετανικούιδρύματος Wellcome Trust Sanger, όπου ηγήθηκε του προγράμματος GeneMap98, μεσκοπό τη χαρτογράφηση 30.000 γονιδιακών δεικτών, ενώ ήταν και μέλος τουπρογράμματος για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.