ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτοί είναι οι φίλοι που σας παχαίνουν!

Γκρινιάρηδες, επικριτικοί, υπερβολικοί και νευρωτικοί. Είναι μερικοί μόνο από τους ανθρώπους που μας χαλάνε τη μέρα και μπορεί να είναι οι ίδιοι μας οι φίλοι.

Αυτοί είναι οι φίλοι που σας παχαίνουν!

Γκρινιάρηδες, επικριτικοί, υπερβολικοί και νευρωτικοί. Είναι μερικοί μόνο από τους ανθρώπους που μας χαλάνε τη μέρα και μπορεί να είναι οι ίδιοι μας οι φίλοι.

Οι «τοξικές σχέσεις» δε δοκιμάζουν μόνο τις αντοχές και την υπομονή μας, αλλά φαίνεται πως ανεβάζουν και το δείκτη της ζυγαριάς μας!

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Northwestern University των ΗΠΑ δείχνει ότι όσοι περιβάλλονται από άτομα γεμάτα απαισιοδοξία και αρνητικές σκέψεις συσσωρεύουν μεγαλύτερες ποσότητες λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Πώς κατέληξαν όμως οι ερευνητές σε αυτό το συμπέρασμα;

Περισσότεροι από 3.000 ενήλικες ηλικίας 30 έως 50 ετών συμμετείχαν στη νέα μελέτη, η οποία κάλυπτε χρονική περίοδο 15 ετών.

Για να καθορίσουν την «τοξική σχέση», οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες πόσο συχνά οι φίλοι και οι συγγενείς τους ζητούν παράλογα πράγματα, ασκούν έντονη κριτική, τους προκαλούν απογοήτευση ή απλώς τους εκνευρίζουν.

Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ των αδύναμων κοινωνικών σχέσεων και της παχυσαρκίας, όμως η σχέση αιτίας και αποτελέσματος δεν ήταν σαφής. Μπορεί η κακή σχέση με τον περίγυρο να οφείλεται στην παχυσαρκία ή να οδηγεί σε αυτήν.

Η νέα έρευνα περιελάμβανε τεράστιο αριθμό συμμετεχόντων και κάλυπτε μεγάλη χρονική περίοδο, ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιο σαφή και πιο αξιόπιστα.

Η σχετική μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology αναφέρει ότι όλοι οι συμμετέχοντες πήραν βάρος μεγαλώνοντας, όμως όσοι αντιμετώπιζαν αυξημένο στρες λόγω των εντάσεων στις σχέσεις με τους γύρω τους κατέληξαν να πάρουν περισσότερα κιλά και μάλιστα φάνηκε να συσσωρεύουν το περισσότερο λίπος στο «σωσίβιο». Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πολύ λίπος στην περιοχή της κοιλιάς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το πρόβλημα είναι το ίδιο το φαγητό. Οι τεταμένες σχέσεις πυροδοτούν το στρες, με αποτέλεσμα να ξεσπάμε στο πρόχειρο φαγητό, τα γλυκά και το αλκοόλ. Παράλληλα όμως, η αντίδραση του οργανισμού στο στρες επιβραδύνει το μεταβολισμό μας.