ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η φωτογραφία του γιατρού στο National Geographic που συγκλονίζει

1987, Πολωνία: Ο φωτογράφος Τζέιμς Στάνφιλντ αναζητά την τέλεια φωτογραφία, που θα αποτυπώνει την παρακμή στα νοσοκομεία της χώρας.

Η φωτογραφία του γιατρού στο National Geographic που συγκλονίζει

1987, Πολωνία

Ο φωτογράφος Τζέιμς Στάνφιλντ αναζητά την τέλεια φωτογραφία, που θα αποτυπώνει την παρακμή στα νοσοκομεία της χώρας.

Περπατώντας στους διαδρόμους μίας καρδιοχειρουργικής κλινικής στο Zabrze, εντοπίζει τα ανήσυχα και κουρασμένα μάτια ενός καρδιολόγου. Είναι ο Ζμπινιέβ Ρελίγκα, ο άνθρωπος που έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στη χώρα, το 1985.

Δείτε τη φωτογραφία που συγκλονίζει ακόμη 27 χρόνια μετά...

Στις 4 Αυγούστου του 1987, ο Ρελίγκα τηλεφώνησε στον ασθενή του, Ταντέους Ζίτκεβιτς και τον ενημέρωσε ότι βρέθηκε η καρδιά που περίμεναν.

Ο Ζίτκεβιτς ήταν 61 ετών και κανείς γιατρός δεν δεχόταν να τον εγχειρήσει, μέχρι τον Ρελίγκα. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος λόγω της ηλικίας του και δεν υπήρχαν πολλές ελπίδες ανάρρωσης.

Όταν τον εντόπισε ο φωτογράφος, είχε μόλις ολοκληρώσει την εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση που διήρκησε συνολικά 23 ώρες. Ο βοηθός του κοιμόταν κατάκοπος στη γωνία του δωματίου.

Ωστόσο, ο Ρελίγκα παρέμενε ξύπνιος, παρακολουθώντας την πορεία του ασθενούς του.

Η φωτογραφία του Στάνφιλντ κατέληξε στο περιοδικό «National Geographic» και έγινε μία απ’ τις διασημότερες εικόνες στον κόσμο.

Στα 61 του χρόνια, ο Ζίτκεβιτς, ξεκινούσε τη ζωή του για δεύτερη φορά. Μερικές ημέρες αργότερα επέστρεψε στη δουλειά του ως καθηγητής Ιστορίας.

Το 2009, ο γιατρός που του έσωσε τη ζωή, πέθανε από καρκίνο στους πνεύμονες. Ο 70χρονος Ρελίγκα ήταν μανιακός καπνιστής επί 50 χρόνια.

Ο Ζίτκεβιτς, σε ηλικία 83 ετών, παρευρέθηκε στην κηδεία, όπως και ο φωτογράφος Στάνφιλντ.

Αργότερα, ο Ζίτκεβιτς φωτογραφήθηκε να κρατάει τη διάσημη φωτογραφία, όπου ο γιατρός ξαγρυπνούσε δίπλα στο κρεβάτι του.

Πλέον, ο Ζίτκεβιτς είναι 88 ετών, ζει στη Βαρσοβία και ίδρυσε το Σύνδεσμο Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς.