ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάθετε τα πάντα για την δυσκοιλιότητα

Με αφορμή την σημερινή Ημέρα Ευαισθητοποίησης του Κοινού για την Δυσκοιλιότητα, είναι καλό να ενημερωθούμε σωστά για την συγκεκριμένη ασθένεια, ώστε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισής της
Μάθετε τα πάντα για την δυσκοιλιότητα

Με αφορμή την σημερινή Ημέρα Ευαισθητοποίησης του Κοινού για την Δυσκοιλιότητα, είναι καλό να ενημερωθούμε σωστά για την συγκεκριμένη ασθένεια, ώστε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισής της.

Πόσο μάλλον, όταν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η δυσκοιλιότητα συνδέεται άμεσα με την κατάθλιψη, η οποία “χτυπάει” χιλιάδες ανθρώπους, ειδικά στις μεγαλουπόλεις. Ο γιατρός Κωνσταντίνος Ρόζος, ειδικός γαστρεντερολόγος του Κέντρου Υγείας Βούλας, μας ενημερώνει σχετικά με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την δυσκοιλιότητα.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη

Η πρώτη συσχέτιση ψυχικών διαταραχών με την δυσκοιλιότητα, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αρχίσει στο 2ο ή 3ο έτος της ζωής. Αυτήν την χρονική περίοδο της ζωής το παιδί αρχίζει σταδιακά την προσπάθεια ελέγχου των σφιγκτήρων( ούρηση- αφόδευση). Μία πιθανή χρονική επιβράδυνση τη επιτυχίας αυτής, είναι πιθανό να οδηγήσει τους γονείς σε ένταση, άγχος και διαμάχη μεταξύ τους και στο παιδί. Αυτή η αρνητική ψυχολογική επίδραση ίσως οδηγήσει το παιδί σε μία επίμονη δυσκοιλιότητα. Η έγκαιρη αντιμετώπιση με υπακτικά φάρμακα και ψυχοθεραπεία προς επίλυση των ενδοοικογενειακών προβλημάτων κρίνεται απαραίτητη για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων .

Στους ενήλικες, τα περισσότερα από τα συμπτώματα που συνοδεύουν την δυσκοιλιότητα (πονοκέφαλος, ημικρανίες, αρθραλγίες, δυσμηνόρροια, διάχυτοι σωματικοί πόνοι που δεν οφείλονται σε κάποια πάθηση) συνυπάρχουν σε διάφορες ψυχικές διαταραχές και ειδικά στην κατάθλιψη στις διάφορες μορφές της όπως δυσθυμία, σύνδρομο συνεχούς κοπώσεως κ.λ.π. Τι συμβαίνει λοιπόν τελικά με αυτές τις δύο «νοσολογικές οντότητες» που πιθανά να συνυπάρχουν ή η μία να προκάλεσε την άλλη;

Σήμερα είναι παραδεκτό ότι:

-Η κατάθλιψη προϋπήρχε της δυσκοιλιότητας και διέφευγε της προσοχής μας και

-Η κατάθλιψη παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα της δυσκοιλιότητας.

Τα άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα έχουν και άλλα σωματικά συμπτώματα (μετεωρισμό, αίσθηση ότι είναι παχύσαρκα, αιμορροΐδες, ραγάδες πρωκτού, δυσανεξία σε τροφές) τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους και την εμφάνισή τους., Έτσι, σε μερικούς πάσχοντες μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και αντιδραστική μελαγχολία, που είναι μία μορφή κατάθλιψης. Από την άλλη πλευρά, η προσεκτική μελέτη των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας έδειξε ότι πολλά από αυτά συναντώνται σε ψυχικές διαταραχές και ειδικά στην κατάθλιψη, δυσθυμία, σύνδρομο συνεχούς κοπώσεως κ.λπ. Βλέπουμε λοιπόν ότι οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο εμπλοκής σωματικής νόσου με ψυχική.

Για το λόγο αυτό, είναι βασικό να γνωρίζουμε ότι όταν διαπιστώσουμε πως μαζί με τη δυσκοιλιότητα υποβόσκει και κατάθλιψη, η έγκαιρη αντιμετώπιση με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ψυχοθεραπεία και υπακτικά όπως η δισακοδύλη (Dulcolax) για την αντιμετώπιση της δυσκοιλότητας είναι η πλέον σωστή θεραπεία για να αποφύγουμε τις πιθανές επιπλοκές των δύο νόσων στο μέλλον, όπως γαστρεντερικών συμπτωμάτων ή ψυχογενών αντίστοιχα όπως η ψυχογενής βουλιμία, η ψυχογενής ανορεξία, οι ψυχογενείς έμετοι, η άρνηση ζωϊκών λειτουργιών με πλήρη άρνηση αφόδευσης.

Τα υπακτικά τεκμηριωμένα προσφέρουν αποτελεσματική ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, ενώ έχει δειχθεί ότι είναι ασφαλή ακόμη και σε μακροχρόνια χρήση. Η έγκαιρη έναρξη χρήσης του κατάλληλου υπακτικού φαρμάκου όπως είναι η δισακολύδη (Dulcolax®) που διατίθεται μόνο στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή (λόγω του καλού προφίλ ασφάλειας), προσφέρει αποτελεσματική και προγραμματισμένη ανακούφιση σε 6-10 ώρες

Η δισακοδύλη, χορηγούμενη από το στόμα, ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου και βελτιώνει τα σχετιζόμενα με την δυσκοιλιότητα συμπτώματα όπως ο μετεωρισμός και το αίσθημα δυσφορίας ή και πόνου στην κοιλιά. Η προγραμματισμένη δράση της επιτρέπει στους πάσχοντες να ακολουθήσουν τους έντονους ρυθμούς ζωής, εφόσον η λήψη μπορεί να γίνει πριν το βραδινό ύπνο και να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα το επόμενο πρωί.

Έτσι θα μειωθούν και οι επιπτώσεις της δυσκοιλιότητας στην ποιότητα ζωής και στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η αποτελεσματικότητα του προϊόντος επαληθεύτηκε από την πανελλήνια έρευνα το 2012 όπου έδειξε ότι το 80% των πασχόντων έμειναν ικανοποιημένοι από τη δισακοδύλη (Dulcolax), ενώ το 72% των πασχόντων ξανα-αγόρασε το προϊόν. Επιπρόσθετα, δεν παρατηρείται ελάττωση της αποτελεσματικότητάς της δισακοδύλης με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, όταν το πρόβλημα επιμένει επί μακρόν ή επανέρχεται, δεν ανταποκρίνεται στην λήψη αποτελεσματικών υπακτικών ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως κοιλιακός πόνος ή ίχνη αίματος στα κόπρανα, θα πρέπει ο πάσχων να συμβουλευθεί αμέσως τον ιατρό του.

Διαβάστε επίσης:

Μία ενοχλητική νόσος για τις γυναίκες

Χάπι που... δονείται βάζει τέλος στη δυσκοιλιότητα

Επτά έξυπνα κόλπα που θα σας απαλλάξουν από τη δυσκοιλιότητα

Οι πατάτες ανακουφίζουν όσους πάσχουν από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου